<strong>ETTERLYST:</strong> Farouk Abdulhak nekter å møte for retten i Storbritannia eller Norge. Martine-stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot hans far i Norge. Foto: Privat
ETTERLYST: Farouk Abdulhak nekter å møte for retten i Storbritannia eller Norge. Martine-stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot hans far i Norge. Foto: Privat Vis mer

Farouks pris hos leiesoldater: 231 000 kroner

Leiesoldater krever 231 000 kroner for å kidnappe og utlevere drapssiktede Farouk Abdulhak i Jemen mot hans vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Både Martine-stiftelsen og stiftelsens advokat Bjørn Stordrange har tatt avstand fra forespørslene fra leiesoldater som vil kidnappe drapssiktede Farouk Abdulhak og frakte ham ut av Jemen med makt, mot hans vilje.

- Stiftelsens formål er at saken skal avgjøres med rettslige metoder, ikke rettsstridige. Derfor har det vært uaktuelt for stiftelsen å gjøre noe annet enn å jobbe gjennom legale kanaler, sier advokat Stordrange til Dagbladet.

Ulovlige midler Stordrange bekrefter at han har mottatt to til tre tilbud om å kidnappe Abdulhak. Tilbudene har ikke vært skrevet på norsk. En av tilbyderne krevde etter hva Dagbladet får opplyst 30 000 euro - omkring 231 000 kroner. Det beløpet vil ikke Stordrange kommentere.

- Tilbudene har kommet fra organisasjoner og personer som har tilbudt seg å gjennomføre utleveringen ved tvang og ulovlige virkemidler. Det har vi ikke gått inn på, sier Stordrange til Dagbladet.

I november skrev VG at også Martine-stiftelsen selv har mottatt tilbud fra leiesoldater.

Nå håper stiftelsen at Farouks far, Shaher Abdulhak, skal måtte møte for Oslo forliksråd i januar. Stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot Shaher Abdulhak. Stiftelsen har bekostet oversettelse av forliksklagen til arabisk, og fått den forkjent gjennom diplomatiske kanaler i Jemen.

Ett år - Dette har tatt temmelig nøyaktig ett år, men det er gledelig å se at det er de rettslige mekanismer som virker, sier Stordrange.

Den styrtrike, jemenittiske forretningsmannen sendte 25. oktober et svar til advokat Stordrange - som stiftelsen og Stordrange nå har svart på.

<strong>MOTTOK TILBUD:</strong> Marcus Rolandsen (t.h), styreleder, Ewa Wallace (t.v), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat for Martine-stiftelsen har mottatt tilbud fra leiesoldater. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
MOTTOK TILBUD: Marcus Rolandsen (t.h), styreleder, Ewa Wallace (t.v), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat for Martine-stiftelsen har mottatt tilbud fra leiesoldater. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

- Han tok opp hvorvidt stiftelsen har partsevne i norsk rett, noe som er opplagt. Han reiste også spørsmål om forliksrådets kompetanse, sier Stordrange til Dagbladet.

- Vi har nedlagt påstand i to ledd. Det første er at Shaher Abdulhak og hans sønn skal være forpliktet til å møte til en norsk eller engelsk domstol for å gi forklaring om drapet på Martine Vik Magnussen. Vi har også lagt ned påstand om erstatning og oppreisning. Beløpet må avgjøres etter rettens skjønn.

I tilsvaret bestrider Abdulhak at det foreligger noen grunn til å betale erstatning, og gjør det klart at han ikke ønsker å inngå noe forlik.

Martine-saken

• Martine Vik Magnussen (23) fra Asker var student ved Regent's College i London.

• Hun ble funnet død 16. mars 2008 i kjelleren til leilighetskomplekset hvor medstudenten Farouk Abdhulak bodde.

• Martine Vik Magnussen ble sist sett i live halvannet døgn tidligere på et utested sammen med Abdhulak.

• Abdulhak forlot Storbritannia dagen etter Martine forsvant.

• Britisk politi har siktet ham for å ha voldtatt og drept Magnussen og etterlyst ham via Interpol.

• Britiske myndigheter har ingen avtale om utlevering med Jemen, men har likevel bedt om utlevering. Dette har Jemen avslått.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer