ETTERLYST: Farouk Abdulhak nekter å møte for retten i Storbritannia eller Norge. Martine-stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot hans far i Norge. Foto: Privat
ETTERLYST: Farouk Abdulhak nekter å møte for retten i Storbritannia eller Norge. Martine-stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot hans far i Norge. Foto: PrivatVis mer

Farouks pris hos leiesoldater: 231 000 kroner

Leiesoldater krever 231 000 kroner for å kidnappe og utlevere drapssiktede Farouk Abdulhak i Jemen mot hans vilje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Både Martine-stiftelsen og stiftelsens advokat Bjørn Stordrange har tatt avstand fra forespørslene fra leiesoldater som vil kidnappe drapssiktede Farouk Abdulhak og frakte ham ut av Jemen med makt, mot hans vilje.

- Stiftelsens formål er at saken skal avgjøres med rettslige metoder, ikke rettsstridige. Derfor har det vært uaktuelt for stiftelsen å gjøre noe annet enn å jobbe gjennom legale kanaler, sier advokat Stordrange til Dagbladet.

Ulovlige midler Stordrange bekrefter at han har mottatt to til tre tilbud om å kidnappe Abdulhak. Tilbudene har ikke vært skrevet på norsk. En av tilbyderne krevde etter hva Dagbladet får opplyst 30 000 euro - omkring 231 000 kroner. Det beløpet vil ikke Stordrange kommentere.

- Tilbudene har kommet fra organisasjoner og personer som har tilbudt seg å gjennomføre utleveringen ved tvang og ulovlige virkemidler. Det har vi ikke gått inn på, sier Stordrange til Dagbladet.

I november skrev VG at også Martine-stiftelsen selv har mottatt tilbud fra leiesoldater.

Nå håper stiftelsen at Farouks far, Shaher Abdulhak, skal måtte møte for Oslo forliksråd i januar. Stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot Shaher Abdulhak. Stiftelsen har bekostet oversettelse av forliksklagen til arabisk, og fått den forkjent gjennom diplomatiske kanaler i Jemen.

Ett år - Dette har tatt temmelig nøyaktig ett år, men det er gledelig å se at det er de rettslige mekanismer som virker, sier Stordrange.

Den styrtrike, jemenittiske forretningsmannen sendte 25. oktober et svar til advokat Stordrange - som stiftelsen og Stordrange nå har svart på.

MOTTOK TILBUD: Marcus Rolandsen (t.h), styreleder, Ewa Wallace (t.v), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat for Martine-stiftelsen har mottatt tilbud fra leiesoldater. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix .
MOTTOK TILBUD: Marcus Rolandsen (t.h), styreleder, Ewa Wallace (t.v), styremedlem, og Bjørn Stordrange, advokat for Martine-stiftelsen har mottatt tilbud fra leiesoldater. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix . Vis mer

- Han tok opp hvorvidt stiftelsen har partsevne i norsk rett, noe som er opplagt. Han reiste også spørsmål om forliksrådets kompetanse, sier Stordrange til Dagbladet.

- Vi har nedlagt påstand i to ledd. Det første er at Shaher Abdulhak og hans sønn skal være forpliktet til å møte til en norsk eller engelsk domstol for å gi forklaring om drapet på Martine Vik Magnussen. Vi har også lagt ned påstand om erstatning og oppreisning. Beløpet må avgjøres etter rettens skjønn.

I tilsvaret bestrider Abdulhak at det foreligger noen grunn til å betale erstatning, og gjør det klart at han ikke ønsker å inngå noe forlik.