Farris (16) spaserte rett inn i planetens farligste by

Stakk fra Florida for å bli reporter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 16-årige Farris Hassan er nå trygt hjemme igjen hos mor etter en tre ukers uvanlig juleferie hvor målet var å bli reporter i Irak.

Tirsdag i forrige uke ruslet unggutten fra Florida inn i Baghdad-kontoret til nyhetsbyrået Associated Press (AP) og meldte seg som frivillig reporter. De erfarne krigsreporterne gjorde store øyne, og ringte straks den amerikanske ambassaden.

- Farris spaserte rett inn i planetens farligste by - spesielt hvis du er amerikaner på egenhånd, ikke minst en amerikansk tenåring som ikke snakker et ord arabisk, sier AP-reporter Patrick Quinn til CNN.

- For å være helt ærlig, jeg hadde vært mindre overrasket om små grønne menn dukket opp på vårt kontor, kommenterer Quinn.

Han forteller at unggutten utviste enestående naivitet til sine omgivelser og hvor han var.

Før han kontaktet nyhetsbyrået hadde han tatt inn på et tilfeldig hotell i byen.

Ville imponere skolen

16-åringen går journalistlinja på ungdomsskolen Pine Crest School i Fort Lauderdale. Hans Irak-fødte foreldre kom til USA for 35 år siden. De er i dag skilt, men bor begge i Florida. Faren er lege, mens moren er psykolog.

PÅ VILLE VEIER: 16-åringen blir her fotografert av de overraskede AP-reporterne. I byen der over 400 utlendinger har blitt kidnappet den senere tid, ruslet Farris rundt med bred amerikansk dialekt og en engelsk-arabisk ordbok som hjelpemiddel. Foto: Scanpix
PÅ VILLE VEIER: 16-åringen blir her fotografert av de overraskede AP-reporterne. I byen der over 400 utlendinger har blitt kidnappet den senere tid, ruslet Farris rundt med bred amerikansk dialekt og en engelsk-arabisk ordbok som hjelpemiddel. Foto: Scanpix Vis mer

Da Farris fikk i skoleoppgave å velge seg ut et internasjonalt tema å skrive om, valgte han ikke bare å kommentere nøden som hersket i Irak, men fikk det for seg at å reise dit og raportere fra krigssonen ville imponere skolen.

- Jeg regnet med det ville gi meg kred - faktisk mye kred, sier han til nyhetsbyrået AP.

Da han spurte foreldrene om lov til å dra «for med egne øyne å se utviklingen der», fikk han naturlig nok nei som svar.

Men moren sa hun skulle ta ham med på en rundreise i fremtiden, når det var blitt fredelig.

Mor fikk sjokk

Den utålmodige tenåringen kunne ikke vente på fremtiden. For sparepengene kjøpte han seg flybillett til Kuwait City, og skulket siste skoleuke før juleferien.

Vel fremme i Kuwait, ringte han mor for å fortelle at han snart var i Baghdad.

- Jeg fikk sjokk, og var skrekkslagen. Han tror han kan være en ambassadør for demokrati i verden. Det er prisverdig, men svært plagsomt for oss foreldre, sier mor Shantha Aitya til AP.

Unggutten planla å ta taxi over grensa til Irak - og helt frem til Baghdad. En tur som i dag regnes som blant de farligste i verden, spesielt hvis du er alene og snakker engelsk med bred amerikansk aksent.

13. desember ble han stoppet på grensa - og heldigvis for unggutten var overgangen stengt på grunn av sikkerhetstiltakene i forkant av valget som skulle avholdes to dager senere..

Svindlet og vonbroten

På grensa ble han raskt omringet av 15 fremmede menn, en situasjon han syntes var ubehagelig. Så han valgte å ta drosjen tilbake til Kuwait City.

På hjemturen var han nær ved å havne i håndgemeng med drosjesjåføren, som ville ha over 1500 kroner for turen.

- Drosjesjåførene var onde fordi de alltid ville svindle meg. Og når jeg nektet å betale blodprisen, begynte de å true meg. Det var ille, sier 16-åringen til AP.

Han innrømmer imidlertid at hele drosjeturplanen var en tanke dristig. Spesielt med tanke på den fientlige tonen han hadde med drosjesjåførene fra første stund.

- Hadde de sluppet meg gjennom grensa hadde jeg antagelig blitt drept. Det hadde vært en dum ide, sier han.

Fikk hjelp av far

Men Farris hadde ingen planer om å gi opp så lett. Han ringte faren, som oppfordret sønnen å komme hjem. Men da gutten nektet, ba faren ham om å reise til noen slektninger i Beirut i Libanon, der han kunne tilbringe jula.

I ti dager bodde han hos slektninger i Beirut, mens han fikk hjelp av dem til å skaffe seg visum og flybillett til Baghdad. I dag innrømmer også faren at han trakk i noen tråder for å skaffe visum til sønnen.

- Vel, han hadde jo kommet seg så langt på egenhånd at det ble vanskelig å ikke hjelpe ham, sier faren til CNN.

Jul i Baghdad

Julaften landet han i krigssonen, og ble kjørt til et internasjonalt hotell i byen der andre amerikanere bodde.

Selv sier gutten at han bare var to ganger på byvandring i den livsfarlige byen. Den ene dagen for å kjøpe mat, der han etter gjentatte ganger på amerikansk måtte opp med ordboka for å prøve å si meny til betjeningen på en lokal kneipe.

- Jeg tenkte vel egentlig at det var på tide å gå. Det var ikke en trygg plass. Blikkene alle sendte meg gjorde meg temmelig nervøs, forteller han AP.

Da han tirsdag tredje juledag dukket opp på nyhetsbyråets kontor, var reporterne snare med å kontakte amerikanske myndigheter. De hadde for lengst blitt varslet av de engstelige foreldrene, og var på utkikk etter gutten i krigsherjete Irak.

Sendt hjem

Løytnanten fra den amerikanske kampgruppen som kom for å eskortere unggutten i sikkerhet sier til AP at de ble overrasket over at gutten fortsatt var i live.

- Det er den mest utrolige historien jeg noen gang har hørt, forklarte han.

Farris ble først ført i sikkerhet på den amerikanske ambassaden i Baghdad, før han ble fløyet videre til ambassaden i Kuwait.

Søndag kveld landet han på flyplassen i Miami, der mor møtte sønnen med en kjempeklem.

- Jeg vil bare klemme ham. Gudsjelov at han fremdeles er i live, sa hun til reportene som hadde møtt frem.

Nå lover hun et oppgjør på kammerset, der sønnen vil få en leksjon i hva ordet konsekvenser betyr.

- Bedre enn Colorado

Farris er på sin side godt fornøyd med turen.

- Dette var en langt bedre måte å tilbringe juleferien på enn en skiferie i Colorado, sier han til AP.

Han har allerede sendt en artikkel til skolen der han skildrer turen til Irak.

«Det er en kamp mellom godt og ondt i Irak. En kamp mellom de som strekker seg mot frihet og de som ønsker død og ødeleggelse», starter artikkelen.

- Det hele har vært overveldende. Nå vil jeg bare hjem og slappe av, sier Farris om turen, som setter sin nær navnebror Ferris i skyggen når det gjelder å skulke med stil

HJEMME BEST: Søndag kom ungutten trygt hjem til USA, og kjører her fra flyplassen i Miami.
LIVREDD: Moren til 16-åringen, Shatha Aitya, trodde knapt sine egne ører da sønnen ringte fra Kuwait og fortalte at han var på vei til verdens farligste by. Hun trodde sønnen var på ungdomsskolen i hjembyen Fort Lauderdale.
STOPPET: På denne grenseovergangen mellom Kuwait og Irak ble Farris stoppet 13. desember. Overgangen var stengt på grunn av det kommende valget to dager senere.
LIVSFARLIG Dagen Farris kom til Baghdad gikk det av seks bilbomber i byen. Fem ble drept og over 40 såret.
ALVORSPRAT: Mamma Shatha Aitya og søster Shanaz Hassan tar i mot Farris på flyplassen i Miama. Nå venter en alvorsprat på kammerset.