Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farseaktig riksrettshøring

Statsdumaens riksrettshøringer mot president Boris Jeltsin arter seg som en dårlig farse. De fleste ekspertvitner uteble i dag, og opphissede parlamentarikere slynget skjellsord mot hverandre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsdumaen, underhuset i den russiske nasjonalforsamlingen, fortsatte de historiske riksrettshøringene mot president Jeltsin som startet torsdag. Høringene skulle begynne med en rekke såkalte ekspertvitner, men de fleste av stjernevitnene dukket ikke opp. Blant dem var tidligere forsvarsminister Pavel Gratsjov og Sovjetunionens siste leder, Mikhail Gorbatsjov.

Høringene var til tider preget av total forvirring. Kommunister og nasjonalister raste over kort taletid, og var sure på TV-stasjonene fordi de ikke overførte høringene direkte.

De 450 medlemmene av den kommunist-dominerte Statsdumaen skal etter planen stemme over de fem anklagepunktene mot Jeltsin lørdag. Det kan etter en omstendelig prosedyre føre til at presidenten blir avsatt. Dette blir ansett som lite sannsynlig, men mange folkevalgte har fått forsterket sin motvilje mot Jeltsin etter at han onsdag avsatte statsminister Jevgenij Primakov.

Tsjetsjenia

Jeltsin er anklaget for å ha ødelagt Sovjetunionen i 1991, for å ha startet den mislykkede krigen mot Tsjetsjenia i 1994, for maktbruk mot opposisjonelle da han oppløste nasjonalforsamlingen med våpenmakt i 1993, for å ha svekket den russiske militærmakten og for «folkemord» på grunn av en økonomisk politikk som har utarmet det russiske folket.

Dersom et flertall i Statsdumaen stiller seg bak en eller flere av de fem anklagene, går saken videre til høyesterett og forfatningsdomstolen, før den endelig avgjøres i nasjonalforsamlingens førstekammer - Føderasjonsrådet.

Det er anklagepunktet om Tsjetsjenia som regnes for å ha størst sjanse til å gå gjennom. Men prosessen er så lang og kronglete at selv om dumaen stemmer for ett av punktene, vil ikke Jeltsin kunne avsettes før han likevel skal gå av i juni neste år.

Provoserer dumaen

Observatørene undret seg over hvorfor Jeltsin valgte å provosere de folkevalgte ved å sparke statsminister Primakov, som er populær blant kommunister og venstresiden, dagen før riksrettsdebatten.

Mange mener at han med avskjedigelsen ønsket å takle dumaen direkte. Dersom dumaen stemmer ned forslaget om Sergej Stepasjin som statsminister tre ganger, plikter presidenten å oppløse den og utskrive nyvalg.

I mediene spekuleres det på om han vil bruke makt mot opposisjonen dersom krisen blir dypere. Observatørene merker seg at Stepasjin hadde kommandoen over politi og en del militære enheter mens han var innenriksminister, men det var torsdag ingen tegn til noen mobilisering.

Kommunistpartiets leder Gennadij Ziuganov sa at avskjedigelsen av Primakov bare hadde tjent til å gjøre dumaen enda mer rasende på Jeltsin.

Men regionale ledere som Aleksandr Lebed forsvarte presidenten og ba dumaen droppe hele riksrettsprosessen.

- Vi mener det er historisk bevist at president Jeltsin har lagt grunnlaget for demokrati i Russland, skriver Lebed i et brev til dumaen.

(NTB-Reuters-AFP)

FARSE: Det gikk for seg under riksrettsbehandlingen i Statsdumaen i dag.