Fartsblind

Tjener egentlig Eivind Reiten nok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Eivind Reitens tur i år. Konsernsjefen i Norsk Hydro hadde uflaks med timingen da han tok en gevinst på sin opsjonsordning. Ja, trolig ikke på timingen i markedet, han håvet inn 3,1 millioner kroner. (Selv i Dagens Næringsliv heter det «håver inn» når toppledere innkasserer lønna si.) Men Reiten havnet midt i debatten om regjeringens lønninger. Uflaks, som Severin Suveren ville sagt.Det kunne ikke Reiten ha visst selvfølgelig. Riktignok er han tidligere Sp-statsråd, men han har viktigere ting å gjøre enn å følge med i den politiske debatten. Ikke vil han delta i den heller.Jeg vil simpelthen ikke delta i den diskusjonen, sa han til DN.Så da så. Da får han vel slippe denne gangen. Det kommer en ny sjanse til lønnsoppgjøret om et halvt år. Kanskje han har tid til å delta da? Spørsmålet kommer til å være det samme: Er du 20 ganger mer verd enn gutta på gulvet i Hydro? Å, ja, vil han svare. Hvis han gidder.

Eller det kan hende han viser til det internasjonale lønnsnivået for toppledere som ham. Det tyder på at han er rent beskjeden. Dessuten tjener John Carew obskønt mye på å sparke en ball rundt i to ganger 45 minutter, mens Reiten står på døgnet rundt. Hvorfor er det ingen som kritiserer ham? Dessuten er misunnelsen sterkere enn seksualdriften i Norge, og dette er så typisk norsk at jeg gidder ikke svare. Jeg styrer milliarder. Min lønn er en pølse i slaktetiden, en dråpe i havet. Dessuten er det styret som bestemmer.Styret har nøye vurdert Eivind Reitens innsats det siste året opp mot konsernets inntjening, fremtidsutsikter og markedet. I sammenlignbare bedrifter tjener sjefene vanvittig mye. Det må Reiten også gjøre, ellers virker det ikke som Hydro verdsetter sin mann høyt nok. Aksjemarkedet kan begynne å lure om det går dårlig når konsernsjefen bare tjener et par millioner kroner. Statoil kan slippe unna med det, der borte er de jo litt sosialdemokratiske, stakkars Helge, men ikke Hydro. Vi sier fire mill. 4,5? Pluss bonuser og opsjoner?

Lønnsfastsettelsen på toppen i norsk næringsliv har endret seg på kort tid. Bare for noen år siden måtte næringslivet forsvare sine galopperende lønninger med det internasjonale lønnsnivået. Det var det ingen som trodde på. Frykten for at norske ledere skulle bli kjøpt opp, syntes å være like velfundert som at spissen på Tufte IL skulle bli kjøpt opp av Manchester United. Nå trenger man heldigvis ikke komme med slike unnskyldninger lenger. Det er nok å vise til andre norske storkonsern.

Best av alt, folk begynner å bli lei av hele debatten. Når de hver dag kan lese om milliardærer som John Fredriksen og Idar Vollvik, virker Eivind Reiten som en beskjeden mann av folket. Spørsmålet er om Reiten tjener nok. Er det noen som har spurt ham om det? Hvorfor ikke?