- Fartsbøtene er for høye

TROMSØ/OSLO (Dagbladet): Her er UP-sjefen som mener det koster for mye å kjøre for fort på norske veier: - Fartsbøtene i Norge er for høye, mener Einar Holand, sjef for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det handler ikke lenger så mye om sikkerhet, men mest om å få statsbudsjettet til å gå opp. Allerede før årsskiftet lå vi på topp i Europa, sier Holand til Dagbladet.

Norske fartsbøter gjorde et nytt kjempehopp etter nyttår. Enkelte fartsoverskridelser koster inntil 65 prosent mer nå enn før 31. desember.

- Jeg vil - og dette er min personlige mening - ikke legge skjul på at dette rimer svært dårlig med min oppfatning av hva som gjør det sikrere å bevege seg i trafikken. Det blir dessverre ikke færre trafikkulykker av å flå bilistene, mener Holand.

Han hadde forventet at andre skulle reise denne debatten. Men vedtaket om nye økninger av bøtene ble gjort i det stille på Stortinget.

- Ingen av oss som er ute på veiene ble spurt eller hørt. Men det er vi som merker de sterke reaksjonene blant publikum, sier UPs distriktssjef i Nord.

- Bred debatt

Holand erkjenner at det er oppsiktsvekkende når en UP-sjef helst vil ha lavere fartsbøter.

- Jeg er opptatt av at landet behøver en bred debatt om hvordan vi driver trafikksikkerhetsarbeid.

Prikkbelastning?

Han mener andre virkemidler enn skyhøye bøter må tas i bruk for å få fartsbøllene vekk fra veiene. Blant annet prikkbelastning på førerkortet. Han krever dessuten mer penger til forebyggende sikkerhetsarbeid.

- Mitt budsjett for 2000 har ingen økning til dette arbeidet. Vi klarer ikke å ivareta nødvendig overvåking på hovedveinettet, sier Holand som understreker at han og hans medarbeidere selvsagt er lojale overfor gjeldende regelverk.

Det var i gårsdagens utgave av avisa Nordlys at Holand første gang kom med sine oppsiktsvekkende uttalelser. I løpet av gårsdagen fikk han støtteerklæringer fra kolleger, men måtte også tåle kritikk.

Ikke fornøyd

UP-sjef Harald Moen er langt fra enig i sin nordligste distriktssjefs utspill.

- Det er jo en grunn til at bøtene settes opp. Vi håper jo at folk skal skremmes fra å kjøre for fort, sier han.

Han skal ta opp utspillet med Holand på et møte i løpet av uka.

- Jeg er ikke fornøyd med slike uttalelser. Bestemt er bestemt, sier Moen om Stortingets fastsettelse av bøtene.

MOT STRØMMEN: Overraskende nok er det UP-sjefen i Nord-Norge, Einar Holland, som reiser kravet om lavere fartsbøter.