Fartsgrensa varierer med 90 km/t

Da toget kolliderte med en lastebil på planovergangen like etter klokka 0630 i dag, var fartsgrensa ved planovergangen 130 kilometer i timen. En halvtime seinere, da anleggsarbeidene starter, ville fartsgrensa samme sted blitt satt ned til 40 kilometer i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se video fra ulykkesstedet

Lastebilen, som var på vei over en usikret planovergang mellom Drammen og Mjøndalen da ulykken skjedde, tilhørte en underleverandør av Selmer som bygger en tunnel under jernbanelinjen. Tunnelen skal erstatte sju planoverganger i området fra 1. april neste år. Planovergangene vil da stenges.

I forbindelse med anleggsarbeidet er togenes hastighet på strekningen satt ned med hele 90 kilometer i timen, fra 130 til 40, i arbeidstida. Kollisjonen i morgentimene i dag skjedde mindre enn en halvtime før arbeidsdagen skulle starte - og den nedsatte hastigheten skulle tre i kraft.

Sikkerhetspersonell ikke på jobb

- Anleggsarbeid starter normalt klokka sju, og da blir farten på strekningen redusert til 40 kilometer i timen, bekrefter informasjonskonsulent Sindre Ånonsen ved Jernbanetilsynet Region Sør overfor Dagbladet.no.

Den reduserte hastigheten er innført for å ivareta sikkerheten i anleggsperioden.

- Hva som skjer utenom anleggsperioden er det vanskelig å holde rede på, sier Ånonsen.

- Vår uhellskommisjon jobber nå på stedet med å kartlegge hva som har skjedd fra Jernbaneverkets side. De vil også bistå politiet hvis det er ønskelig.

Ifølge NTB er det mye som tyder på at sikkerhetsfolkene som vanligvis vokter planovergangen i anleggsområdet, ikke hadde kommet på jobb da lastebilen krysset jernbaneskinnene. Arbeidet skal ha begynt før sikkerhetspersonellet var på plass. I tillegg var det tett tåke i området i dag tidlig.

Skal legges ned

Anleggsledelsen sitter i politiavhør i formiddag.

Planovergangen der ulykken skjedde hadde en grind som åpnes og lukkes manuelt. Overgangen var en av 265 på Sørlandsbanen som planlegges nedlagt. I dag krevde den et liv.

- Det er selvsagt fryktelig trist når sånne ting skjer, sier Aanonsen.

Innen 2002 skal 265 av 400 planoverganger på Sørlandsbanen være nedlagt.

SMADRET: Fronten på lokomotivet bærer preg av et voldsomt sammenstøt.