Farukh (23) ble kastet stein på da han prøvde å ta pøblenes fyrverkeri

Fikk stort kutt i bakhodet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Demonstrasjonen mot krigen i Gaza utviklet seg ikke som arrangørene hadde håpet lørdag.

Barna som gikk foran i toget, fordi arrangørene følte seg trygge på at det ikke ville utarte.

Men så smalt den første fyrverkeribomba i praksis blant de små barna, og panikken brøt ut. Du kan se en video av den dramatiske hendelsen i videoen øverst i saken.

Fikk stein i hodet

Politiet ventet i det lengste før de brukte tåregass mot demonstrantene, fordi de mente demonstrasjonens egne vakter gjorde en god jobb med å forsøke å roe mengden.

En av de som ble hardt rammet av pøblenes herjinger er vakten Farukh (23).

Han fikk en stein i hode da han forsøkte å få vekk en pose fyrverkeri fra en av demonstrantene.

- Det gikk rolig for seg først. Men så ble det veldig ampert og folk begynte å kaste det som var. Vi prøvde å presse folkemengden tilbake igjen, og gikk også inn og sparket til fyrverkeribatterier og fjernet poser med fyrverkeri og steiner. Flere av oss endte i håndgemeng med demonstrantene, sier Farukh til Dagbladet.no.

Han har måttet sy flere sting i bakhodet.

- Jeg stod inne blant demonstrantene og holdt tak i en kar som hadde fyrverkeri i hånda. Da så jeg plutselig en stein som kom mot ansiktet mitt. Jeg rakk så vidt å snu meg, og den traff meg i bakhodet, sier vakten.

Først fem-seks minutter etter at han ble truffet, oppdaget han at han var våt i nakken og at han blødde fra bakhodet. Han kom seg etter litt om og men ut av demonstrasjonen, og fikk hjelp av ambulansepersonellet.

- Kamuflerer seg
Vakten er oppgitt over de som startet bråket lørdag.

- De som står bak dette er bare en gjeng med pøbler. De er ikke der for å demonstrere for Gaza. Jeg så mange ungdommer fra nærmiljøet mitt der som jeg vet ikke er politisk engasjerte i det hele tatt. De kamuflerer seg sammen med oss for å få ut sinne mot politiet og hvem det måtte være, sier Farukh.

- Vi tar klar avstand fra voldshandlingene som skjedde. De som står bak gjør bare vår sak mye verre.

Demonstrantene har fått kritikk for at barna gikk først i toget og ble stående først framme ved den israelske ambassaden.

Farukh reagerer på beskrivelsene av at barna ble brukt som levende skjold.

- Hensikten med å ha barna foran var at vi ønsket en fredelig markering. Vi trodde ikke at det kom til å utarte seg så mye. Så fort de begynte å skyte fyrverkeri ble det et veldig press, og ting gikk litt for fort. Vi prøvde å beskytte barna så godt vi kunne, og de
var ikke med for å være et skjold, sier han.

- Men vi burde også hatt en bedre plan for hva vi skulle gjøre hvis det gikk galt, sier han.

- Vaktene ble skjoldet

Basim Ghozlan, forstander i Det islamske forbundet i Oslo som var en av arrangørene av demonstrasjonen, reagerer også på beskrivelsen av at barna ble brukt som skjold.

BLODIGE HENDER: Det tok fem-seks minutter før Farukh oppdaget at han blødde fra hodet. Foto: Privat
BLODIGE HENDER: Det tok fem-seks minutter før Farukh oppdaget at han blødde fra hodet. Foto: Privat Vis mer

- Det var ikke tilfelle i det hele tatt. Hvis det var noen som var skjold på lørdag, så var det vaktene som brukte seg selv for å beskytte politiet og alt annet. Vår tanke med å ha barna først var at det ville gi et signal om at det var en fredelig demonstrasjon. Barna var også veldig motiverte, de hadde lyst til å være med å bidra. Mange av dem har vært i Gaza selv og er veldig opptatt av det som skjer nå, sier Ghozlan.

Arrangørene skal i dag evaluere demonstrasjonen og diskutere hvordan framtidige demonstrasjoner skal gjennomføres.

- Vi ser at vi har noen utfordringer. Det ser ut til at det er folk som vil misbruke demonstrasjoner som dette uansett. Vi vil blant annet vurdere om vi skal dra til ambassaden ved senere demonstrasjoner, sier Ghozlan til Dagbladet.no

Skryter av politiet

SV-politikeren Akhtar Chaudhry mener politiet var for aggressive mot ungdommene som raserte Oslo.

Vakten Farukh er ikke enig i dette.

Dagbladet.no var lørdag også vitne til at politiet ventet i det lengste med å gripe inn med makt, og at de måtte tolerere å bli kastet store mengder fyrverkeri og stein på.

- Politiet opptrådte veldig bra, de gjorde en kjempejobb. Jeg tror ikke det er mange land i verden der politiet ville ventet så lenge.

FIKK STEIN I HODET: Farukh prøvde bare å roe ned demonstrantene og fjerne fyrverkeri. Foto: Privat
FIKK STEIN I HODET: Farukh prøvde bare å roe ned demonstrantene og fjerne fyrverkeri. Foto: Privat Vis mer