Farvel, Dagros

- Alle i Norge, unntatt bøndene, bør være fornøyde med dette.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Rolf Brunstad, professor i økonomi ved Norges Handelshøyskole.

Han mener at avtalen Norge skrev under på i forhandlingene i Verdens handelsorganisasjon i helga, vil få dyptgripende konsekvenser for norsk landbruk. Og det kan også kjennes på lommeboka til den vanlige forbruker, ved at prisene går ned. Det er først og fremst gjennom kutt i tollsatsene at prisene kan gå ned. Dette spørsmålet er fortsatt ikke avklart, og skal forhandles videre om til høsten.

På enkelte produkter har Norge i dag tollsatser på 300- 400 prosent.

Mindre toll

Selv om tollsatsene ennå ikke er avklart, mener Brunstad det ligger i kortene at andre land vil få større markedsadgang i Norge.

-  Forbrukerne vil merke reduksjonene i tollsatser, som det ligger an til. Prisene på verdensmarkedet går opp. Men tollsatsene går ned. Dermed blir prisene her hjemme betydelig lavere, sier Brunstad.

Han sier at det er vanskelig å slå fast akkurat hvordan helgas avtale vil slå ut.

-  Kritikerne frykter at dette vil føre til mer utrygg mat?

-  Det er siste forsvarslinje å si at utenlandsk mat er giftig. Det er et spørsmål om hvor godt matvaretilsyn vi har. Og det er mye utenlandsk mat som er bedre enn norsk, selv om det finnes unntak, sier Brunstad.

-  Forklaringsproblem

Han stiller store spørsmål ved landbruksminister Lars Sponheims uttalelser i går om at støtten til bøndene vil kunne opprettholdes, bare på en annen og mer miljøvennlig måte enn i dag.

-  Når Sponheim sier at vi kan fortsette jordbruksstøtten som før, er det ubegripelig på bakgrunn av teksten landene er blitt enige om. Sponheim har et forklaringsproblem, sier Brunstad.

Han peker på at avtalen Norge har skrevet under på, innebærer at land med de høyeste tollsatsene og overføringene til landbruket også må redusere mest. Norge er i denne gruppa.

Det er det som bekymrer leder Bjarne Undheim i Bondelaget.

-  Dette er en veldig dårlig avtale for Norge. Det er de uavklarte tingene som bekymrer oss mest. Det står jo i teksten at de med høyest overføringer skal redusere mest. Så der ligger det sterke føringer, sier han.

-  Tror du det blir billigere matvarer?

-  Jeg håper ikke det, for da blir det jeg og de andre bøndene som må betale. Vi må kunne forvente at maten skal koste noe. Da betaler vi rg for å opprettholde et kulturlandskap og et velstelt land. Norge vil se ganske annerledes ut om 20 år dersom vi ikke har matproduksjon. Da er det ikke sikkert vi lenger kan si at vi er et av de mest naturskjønne landene i verden, sier Undheim.

Verdens handelsorganisasjons (WTO) nye internasjonale avtale om handel, med gradvis senking av tollsatsene, kan bety billigere mat i norske butikkhyller.

-  Hvis tollsatsene blir satt ned, vil også prisene på mat gå kraftig ned, sier Kristian Nygaard, partner i den norske matimportøren BM-Food.

-  Det er soleklart at prisene blir lavere. Kjøttprodukter vil generelt bli billigere. Særlig spekepølse og annen spekemat. Også okse-, kalve- og svinekjøtt, kyllingfilet og andebryst er varer som får en betydelig prisreduksjon, sier administrerende direktør Hans Olav Hjelmeland i importfirmaet Seabell.

Spekeskinke og spekepølse fra Italia og Spania har i dag tollavgifter som er høyere enn innkjøpsprisen på varene.

Disse varene vil bli betydelig billigere for norske forbrukere hvis avtalen blir inngått.

-  Prisreduksjonen vil gjelde alt av kjøtt, sier Nygaard.

I dag har parmaskinke fra Italia og serranoskinke fra Spania en tollavgift på 120 kroner per kilo.

150 kroner billigere

-  Hvis disse satsene forsvinner, blir skinka anslagsvis 100 til 150 kroner billigere, sier Hjelmeland.

Rene kjøttprodukter av okse, kalv, svin og fjærkre har i dag høy tollbeskyttelse i Norge. Alle slike produkter blir billigere. Det samme gjelder drikkevarer og alkohol.

-  Reduseres tollsatsene, slipper Norge den enorme handelslekkasjen til Sverige som vi i dag har på alkohol, mat og andre varer, sier Fredrik Blom i vinimportselskapet Stenberg og Blom.

WTOs 147 medlemsland er ikke enige om konkrete tollreduksjoner.

Dette skal medlemslandene forhandle videre om til høsten.

DAGROS:Thorolf Holter skjønner ikke hvorfor vi skal importere kjøtt fra Botswana, når han og kollegene har Dagros i Norge. - Vi må tenke miljø.