Farvel IRA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter to våpenhviler, flere avtaler og en lang prosess, har Den irske republikanske hær (IRA) kunngjort at den væpnede kampen avsluttes. -  Politikk kan komme i stedet for terror, sa Tony Blair. Også den irske statsministeren, Bertie Ahern, gleder seg etter en humpete fredsprosess. Samtidig er alle, ikke minst representantene for protestantene i Nord-Irland, forsiktige. Det er derfor for tidlig å avblåse konflikten i Nord-Irland. IRA-medlemmer har fått ordre om å kvitte seg med sine våpen. Men innlevering gjenstår, og IRA er i dag mer en kriminell gjeng enn en frigjøringsorganisasjon med terror som våpen. Og IRA er slett ikke eneste problem i Nord-Irland

Den viktigste bakgrunnen for erklæringen er at IRA har mistet sin støtte, ikke bare i den katolske befolkningen i Nord-Irland, men også i USA. Den irske republikanske bevegelsen har tradisjonelt mottatt sympati fra den irskættede befolkningen i USA. Men historiene om et kriminelt IRA har ødelagt for hele bevegelsen, også for den politiske fløyen med Sinn Fein, ledet av Gerry Adams. Etter at medlemmer av IRA i fjor ranet en bank i Belfast for over 20 millioner kroner, kom den ene avsløringen etter den andre om tung kriminalitet. Med beretningen om et middelaldersk IRA, som etter et pubdrap utført av et IRA-medlem tilbød de etterlatte å henrette den skyldige, forsvant siste rest av troverdighet.

I ei tid der religiøs terrorisme herjer verden er det viktig med nytt håp for Europas egen religiøse krig. Nord-Irland er et typisk eksempel på hvordan segregering langs religiøse skillelinjer kan føre til hat og vold. Hat med religiøs legitimitet er ekstremt vondt å vende, fordi det spiller på menneskers innerste sannheter. Men veien fra religiøs ekstremisme til reindyrket kriminalitet i egen vinnings tjeneste, er kort. Her ligger også et redskap i kampen mot religiøs ekstremisme. IRA mistet sin legitimitet først da det ble avdekket at organisasjonens religiøse fasade bare var dekke for en pervertert kriminell terrororganisasjon.