Farvel, Kjell Magne

Leverer avskjedssøknaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag 1300 møtte Bonde-vik opp på Slottet for å ha sitt siste møte med kongen. Her ga han beskjed om at han søker avskjed. Etterpå kom han ut på Slottsplassen for å snakke med pressen og andre oppmøtte.

- Det jeg vil savne er samtaler jeg har hatt med kongen hver uke i forkant av statsrådsmøtene, sa Bondevik, som nå formelt ikke er statsminister lenger.

Hver uke har de to hatt uformelle samtaler før statsråd, og i dag hadde de to sin siste samtale.

- Det var selvsagt vemodig, sier Bondevik.

-Hva er den vanskeligste saken du har vært med på de siste fire årene?

- Uten tvil Irakkrigen - både politiske og etiske avveininger var svært vanskelige.

Sjef fram til mandag

Selv om Bondevikregjeringens avskjedssøknad er innvilget, er Bondevik fortsatt sjef i Norge fram til Jens Stoltenberg og co formelt overtar mandag.

Fram til da har avtroppende regjering status som et forretningsministerium. Bondevik skal likevel få tid til å gjøre andre ting i helgen.

Farvel, Kjell Magne

I kveld skal Bondevik på opera sammen med sin kone for å se Tryllefløyten. I morgen skal han tilbake til Slottet for å ha en avskjedsmiddag med kongen, som er en tradisjon for avtroppende regjeringer. Søndag drar han til Fredrikstad i viktig nedrykkskamp mellom FFK og hans egne favoritter Molde FK.

Møtes igjen
Det var møtt opp en samlig av mennesker for å følge Bondevik, og da han kom ut begynte folk å klappe.

- Det har vært en ære å være folkevalgt, og jeg har hatt stor glede av arbeid i Storting og Regjering i alle disse år, sa Kjell Magne Bondevik i sin avskjedstale til Stortinget tidligere i dag.

- Jeg håper jeg har vært med å utrette noe til gagn for alle mennesker, sa en tydelig rørt Bondevik i sin avskjedstale. 

 35 år i politikken er over for KrFs statsminister.

- Det er 35 år siden jeg for første gang sto på Stortingets talerstol som vararepresentant. En del av dere som sitter her i dag, var ikke engang født da, sa Bondevik til Stortinget.

Presten fra Molde har hatt to perioder som statsminister. Den regjeringen han er i ferd med å forlate nå er den første siden Bortenregjeringen i 1965 som har sittet uavbrutt gjennom en hel stortingsperiode.

Hvis han ikke starter sitt upolitiske liv med noen fridager har han kontorplass hos forlaget Aschehoug for å starte å skrive sine memoarer.

I helga ringer han rundt

Stoltenberg kom til Slottet 1330 for å få beskjed om å danne ny regjering. Først på mandag får vi høre hvem som skal sitte i den nye rød-grønne regjeringen. Da er Bondevik ute av norsk politikk.

Det var større applaus da Stoltenberg kom ut av slottet i dag. Han bekreftet at han takket ja til kongens forespørsel, og fortalte at han kommer tilbake på Slottet rungt 1300 mandag for å meddele kongen hvem han har med seg i regjering.

- Jeg starter ringerunden allerede i ettermiddag, sier Stoltenberg, som sier han skal bruke hele helga på å danne regjering. Han ville ikke svare på om alle statsrådene er klare på navneblokka allerede.

Han vil også bruke helgen til å slappe litt av. Stoltenberg var hos kongen cirka 15 minutter, men ville ikke avsløre hva de to snakket om.

FARVEL!</B> Ridende politi Tor Arne Roko var blant dem som tok farvel med avtroppende statsminister Kjell Magne Bondevik da han var på vei inn til sitt kontor etter formelt å ha varslet regjeringens avskjed i Stortinget.
KLEM:</B> Kjell Magne Bondevik får en avskjedsklem av SV-leder Kristin Halvorsen i Stortinget.
UTE:</B> Kjell Magne Bondevik forlot Stortinget for siste gang som stortingspolitiker.