- Farvel, lille Igor

MONTSJEGORSK (Dagbladet): Igor Karol (5) blir ikke sendt til Norge for å bli operert. I går konkluderte de norske legene med at hjerteknuseren bør bli i senga til han dør. De kaller ham «et betydelig skadet barn». Sønderknust måtte Marit Sundberg i går ta farvel med femåringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge barneoverlege Stein Høyer ved Regionsykehuset i Tromsø (RiTø) kan Igor i beste fall leve til han blir tenåring. Og han har det best i senga på barnehjemmet i den nordrussiske byen Montsjegorsk. - Alternativet er to store og risikable inngrep. Gevinsten nesten ingenting, konkluderte legeteamet fra RiTø etter å ha undersøkt gutten.

- Jeg er knust. Samtidig er jeg lettet. Igor har det så godt som han kan ha det, sier en gråtkvalt Marit Sundberg etter å ha døyvet det verste sjokket.

For det var et sjokk å finne ut hva som virkelig feiler Igor, bortsett fra den 22 x 14 cm store brokkposen som står ut fra nakken og ryggen. Legeteamet fra RiTø kom til Montsjegorsk for å klargjøre gutten for operasjon i Norge. Dagen endte stikk motsatt. Legene avgjorde at Igor ikke skal overflyttes til Tromsø. Slik ser de skadene:

  • Igor er sterkt hjerneskadet, uten forbedringspotensial.
  • Nervetrådene ender i et kaos og når ikke fram til sine bestemmelsessteder - musklene.
  • Ingen funksjon fra urinblæra og ned. Beina er livløse, og han mangler kontroll over urin og avføring.
  • Han har klumpfot.
  • Han mangler førlighet i hendene.
  • Han er nesten blind.
  • Han har strukket nakke på grunn av brokket.
  • Han har intet språk, og kommer aldri til å få det.

Nesten ingen gevinst

- Utposningen er det store problemet. Ved operasjon ville det oppstått et stort hull i ryggen som måtte lukkes med transplantert hud. Risikoen for infeksjoner ville vært stor. Trolig ville gutten også fått vannhode. Da måtte vi operert inn et dren fra hjernen. Gevinsten ville vært liten, sier kirurgisk avdelingsoverlege Jan Due.

- Vi kunne aldri fått ham til å gå eller stå. Kanskje ikke til å sitte i rullestol heller. Og om han hadde sittet i rullestol, ville han stirret opp i taket med sterkt begrenset syn. Etisk sett er det ikke forsvarlig å operere Igor.

RiTø-teamet skrøt av barnehjemmet for psykisk og fysisk skadde barn i Montsjegorsk: - Jeg har aldri sett noe tilsvarende. Det er en fornøyelse å se hvor godt pleierne tar seg av Igor og de andre barna, sier barneoverlege Høyer.

Gir pengene til hjemmet

Marit Sundberg har samlet inn nesten 600000 kroner til Igor. I går avgjorde hun at gigantbeløpet skal gå til barnehjemmet. Direktør Olga Polgarskaja skal administrere pengene. Marit vil følge opp, men kommer ikke til å detaljstyre:

- Igor har et stort omsorgsbehov. Det beste jeg kan gjøre for ham, er å la Olga få pengene. Det vil komme alle de 215 barna her til gode. Om Olga vil bruke pengene på vindusruter og dører, så gjør hun det. Jeg håper også at hun ansetter nye pleiere, så barna får enda mer kjærlighet og omsorg.

At kjærlighet trenges er det ingen tvil om. Igor og de andre barna - alle sterkt psykisk og fysisk handikappet - strålte for hver fysiske berøring de fikk i går.

De fikk mange.

Glad direktør

Direktør Olga strålte også - over pengene fra Marit Sundberg. Hun forsikret at de 600000 vil bli disponert til barnas beste. Hjemmet er drevet med varme, kjærlighet og faglig innsikt. Blant annet har Olga bygd opp et trimsenter for penger fra en norsk Murmansk-aksjon.

- Jeg visste at norske leger ikke kunne gjøre noe for Igor. Jeg følte det bittert at et slikt beløp bare skulle komme ham til gode. Nå har dere fått det konstatert selv, sier Olga. Hun legger til:

- Barna som bor her, er «mine» barn. Nå kan alle få - samtidig som vi sikrer Igor et best mulig liv.

- Kommer tilbake

Marit Sundberg kom fra Sortland til Montsjegorsk full av håp. Det ble også et rørende gjensyn mellom tobarnsmora og den handikappede, for tidlig fødte og foreldreløse Igor. Marit satt ved senga og bare klemte, strøk og kjælte med femåringen. Og for en respons! Igor strålte over hudkontakten. Men så var det legenes tur. Etter å ha gått gjennom journalene, undersøkte de gutten, tok prøver og analyserte. Så - etter et to timer langt møte - kom «dommen» som fikk Marit Sundberg til å gråte. Hun hadde jo planlagt Igors framtid i Norge - operasjoner, årelang trening og norsk adoptivfamilie.

Nå blir det ingenting av. Igor blir. Kanskje kan han leve i sju-åtte år til. Marit Sundbergs adjø i går er derfor ikke endelig:

- Jeg kan ikke svikte Igor. Han er «min» nå. Jeg kommer tilbake. Neste gang med mine døtre, lovte Marit.

  • Penger til Igor og de skadde barna i Montsjegorsk kan settes inn på konto 8981.10.02101.

SANNHETENS ØYEBLIKK: Marit Sundberg har nettopp fått den tunge beskjeden fra legene - at risikoen ved å operere Igor er etisk uforsvarlig. Like etter tar hun farvel med den sterkt skadde femåringen.