Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farvel med Nelson Mandela

Det sørafrikanske parlamentet tok i dag et følelsesladd farvel med Nelson Mandela. Mannen som mer enn noe annet står som symbol for det nye Sør-Afrika holdt en bevegende tale under den siste parlamentssesjonen før han går av som Sør-Afrikas president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter talen kom lederne for de forskjellige partiene i tur og orden opp til Mandela for å hylle ham. Alle avslørte store mengder kjærlighet, varme og respekt for den 80 år gamle statsmannen.

- Jeg er dypt beæret og takknemlig over å ha fått være vitne til apartheids fall og begynnelsen på et sant demokrati under Nelson Mandelas presidentskap, sa lederen for Det demokratiske partiet, Tony Leon.

Tilgir

- Er det ikke en av tilværelsens store ironier at den som har lidd mest ofte er den som har lettest for å tilgi, spurte Nasjonalistpartiets Marthinus van Schalkwyk med blikket vendt mot mannen som hans egent parti betraktet som så farlig at man måtte holdes bak lås og slå i 27 år.

Mandela selv tok imot hyllesten med alvorlig og verdig mine. Inntrykket ble forsterket av at han var i mørk dress, noe Mandela har som prinsipp alltid å gjøre når han er i parlamentet.

Nasjonaldrakter

Dette prinsippet, som han ikke har fraveket en gang på de fem årene han har vært president, gjør at Mandelas fremtoning ofte står i sterk kontrast til de andre parlamentsmedlemmene. Etter at apartheid falt ble det nemlig tillatt å bruke tradisjonelle og fargerike drakter i parlamentet, og det er det mange som gjør.

Fra tid til annen sprakk presidentens ansikt opp i det berømte Mandela-smilet. Særlig glad lot han til å bli da lederen for det høyreorienterte boerpartiet Frihetsfronten talte til Mandela i rosende vendinger - på Mandelas eget språk xhosa.

Da så tiden var inne for hovedpersonens egen tale, tonet han ned sin egen betydning.

- Jeg har bare vært et produkt av menneskers vilje verden over, viljen til å skape et bedre liv for alle, sa Mandela, som hyllet samtlige politiske partier i parlamentet for deres innsats.

(NTB)

VERDIG:</B> Dette århundrets største statsmann tok farvel med det sørafrikanske parlamentet i dag. Her er Nelson Mandela fotografert i forbindelse med sitt Norgesbesøk.