Farvel, Norge

GARDERMOEN (Dagbladet): Klokka 16.15 i går gikk Zaid Elsakka og hans familie de tunge skrittene opp til KLM-maskinen som skulle føre dem til Amsterdam og videre til Libanon. - Jeg skjønner ingenting. Dette er bare trist, sier Zaid til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De siste timene på norsk jord tilbrakte familien i ei ventecelle ved Gardermoen politistasjon. Familien fikk bare anledning til å snakke med Dagbladet over telefon.

- Vi visste ingenting før politiet sto på døra. Alt ble bare kaos. Det var så mye vi skulle ha gjort før vi dro fra Lom, sier Zaid oppbrakt.

Han håpet i det lengste at familien skulle få opphold i Norge.

- Sist vi snakket med vår advokat, var det fortsatt håp. Vi skjønte ikke noe da politiet kom. Vi ble behandlet som om vi var farlige, og hadde gjort noe galt, sier Zaid.

Oppbrakt

Da familien i går ble sendt ut av Norge, la de igjen både håp og tro på at framtida skulle bli annerledes. I Lom var de i ferd med å etablere et nytt liv. Nå er det bare minnene igjen.

- Barna snakker norsk, og skriver norsk. De har fått venner, og trivdes godt. Hvordan skal vi finne en ny skole til dem. Hvor skal vi bo og hva skal vi gjøre? spør Mariam.

Barna grep selv farens mobiltelefon og sa: - Dere må hilse til alle vennene våre i Lom. Vi fikk ikke sagt «ha det»!

Far Zaid mener familien ble veldig dårlig behandlet av politiet. Han er skuffet over at familien ikke får oppholdstillatelse i Norge .

- Hva slags liv skal vi få. Jeg er far til fire barn, men jeg vet ikke hva jeg kan fortelle dem om framtida. Jeg håpet at vi kunne få det annerledes i Norge, sier Zaid.

Gråt

Utenfor Gardermoen politistasjon sto Mariams søster Nadia og hennes familie. De bor på Kongsvinger, og måtte i hui og hast reise til Gardermoen for å ta farvel med søsteren. Etter å ha ventet i lang tid, fikk Nadia besøke søsteren og hennes familie på et møterom på Gardermoen.

- Jeg klarer ikke snakke om det. Det er helt uvirkelig. Jeg vet ikke når jeg får se dem igjen. De har små barn. Tenker man ikke på hvordan dette er for familien. Dette er et overgrep, spør Nadia.

Zaid håper at hans sak kan være et eksempel som gjør tilværelsen bedre for asylsøkere i Norge.

- Vi kom til ei flott bygd, og fikk mange gode venner. Jobben på Fossheim var spennende, og jeg er stolt over å ha jobbet der. Nå håper jeg at ting kan bli annerledes. Dere må skrive om dette. Det er ikke riktig at folk skal behandles slik. Vi blir sendt ut som om vi er farlige, sier Zaid.

Familien vinket til fotografen da de gikk opp trappa til KLM-flyet. Bak fulgte flere polititjenestemenn som skygger.

SISTE STEG: Etter at alle passasjerene hadde gått om bord, ble Zaid Elsakka og hans familie fulgt av politimenn om bord i KLM-flyet til Amsterdam. - Vi hadde tro på en ny framtid i Lom og Norge. Nå vet vi ikke hva som skjer, sier Zaid til Dagbladet.