Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Farvel, nynorsk!

Etter dagens sidemålseksamen kan nynorsktrøtte Kristine Unhjem (18) sette punktum for faget for godt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

STAVANGER (Dagbladet): -  Sinnssykt bra å få dette unnagjort, sa Kristine i går ettermiddag. Da satt hun hjemme og sleit foran pc-en, på jakt etter inspirasjon foran dagens nynorskeksamen.

Hetland videregående skole i Stavanger er nemlig én av et titall videregående skoler i landet som har inngått en ny forsøksordning. Der avsluttes sidemålsundervisningen og avsluttende eksamen i første skolehalvår.

I dag har elevene eksamen i sidemålet, enten det er nynorsk eller bokmål. Over nyttår konsentrerer de seg bare om hovedmålet. Foreløpige resultater: Mer fornøyde elever. Og noe bedre karakterer.

Bare nynorsk

-  Dette halvåret har jeg bare konsentrert meg om nynorsk. Så jeg er mye bedre forberedt enn ellers. Det er godt å slippe vekslingen mellom nynorsk og bokmål, sier stavangerjenta Kristine Unhjem.

-  For å være helt ærlig ser jeg ikke poenget med nynorsk. Sannsynligheten for at jeg får bruk for det i arbeidslivet, er liten, sier 18-åringen.

Elever som har eksamen nå har lest og brukt nynorsk i mer enn bare norsktimene.

-  Nynorsken kommer lettere i blodet på elevene når man bruker den intensivt og i mange fag. Alle stiler og mange bøker har vært på nynorsk fram til nå, men etter morgendagens eksamen foregår alt på bokmål, sier avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet, Geir Johansen. Og selv om Hetland videregående skole har en nynorsk-entusiastisk norsklærer, må rektor Torolv Hellemo erkjenne at Unhjem snakker på vegne av de fleste elevene.

Kjekkere

-  Det har alltid vært knyttet masse negative følelser til nynorsk sidemål. Men etter ett år har elever og lærere evaluert dette forsøket. De er enstemmig positive. Å pugge ett fag over kortere tid slår positivt ut. Elevene synes det er mye kjekkere med sidemål på denne måten, sier Hellemo.

-  Det ser ut til at elevene liker og mestrer nynorsken bedre med denne ordningen, og da vil vi gjøre det mulig for alle skoler å ordne undervisningen slik, sier Vindegg.

annonse

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media