Ikke mye ekstra: Dersom spådommene slår til vil det for den gjennomsnittlige arbeidstaker ikke bli mange kroner ekstra å rutte med i årene som kommer. Foto: NTB Scanpix
Ikke mye ekstra: Dersom spådommene slår til vil det for den gjennomsnittlige arbeidstaker ikke bli mange kroner ekstra å rutte med i årene som kommer. Foto: NTB ScanpixVis mer

Farvel, reallønnsvekst

Omtrent samtlige senker sine inflasjonsforventninger. Det spiser opp den ventede reallønnsveksten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Selv arbeidstakerne forventer reallønnsnedgang fremover, selv om inflasjonen synker, skriver Finansavisen.

Ifølge Norges Banks forventningsundersøkelse har nemlig omtrent samtlige grupper senket sine inflasjonsforventninger fra tidligere undersøkelser. Forventningene er nå stort sett samlet på eller under Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent, også noen år frem.

Samtidig viser undersøkelsen at særlig partene i arbeidslivet nå venter lavere lønnsvekst.

Omtrent på linje Arbeidstakerorganisasjonene venter nå en reallønnsnedgang både i år, noe som allerede nærmest er gitt, og neste år.

Arbeidstakerne forventer en inflasjon på 2,6 prosent i år og en lønnsvekst på 2,5 prosent. Blir derimot inflasjonen 2,8 prosent, slik Finansdepartementet venter, blir reallønnsnedgangen ifølge Finansavisen i år merkbar. Først om fem år håper de på sterkere lønnsvekst enn inflasjon.

Arbeidsgiverorganisasjonene er omtrent på linje. De spår uendret reallønn de neste par årene, og først marginal reallønnsvekst om fem år.

Faktisk er det økonomene som ifølge avisen nå er mest optimistiske på arbeidstakernes vegne. De hever sine anslag noe, men bare omtrent opp til årets rekordlave nivå.

De forventer imidlertid reallønnsvekst neste år. Ikke fordi lønnsveksten ventes å stige altså, men fordi inflasjonen ventes å falle.

Flere nyheter: Spår lønnsvekst på 2,3 prosent
Olsen fortsetter som sentralbanksjef
Frykter nasjonal pengekrise