Farvel, solidaritet

Et parti i krise. Eller en krise forkledd som et parti?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da vi trodde det ikke var mulig for Arbeiderpartiet å gjøre mer skade på seg selv uten å bryte tabuer som i tidligere tider ble straffet med gravplass på utsiden av kirkegården, løftet partiets formann øksen til nytt hugg.

Thorbjørn Jagland nekter tilsynelatende å forlate valen uten en fillete fane med påskriften 'Bare jeg var ærlig og modig'.

Onsdag kveld tolket de fleste kommentatorer det beske utfallet mot Stoltenberg-fløyen som uttrykk for at Jagland har et innbitt ønske om å verge eget omdømme og gjenutkjempe tapte slag.

De har nok mye rett.

Blant Stoltenbergs tilhengere rystes det så voldsomt på hodet at man frykter noe skal løsne.

Nestlederkandidat Bjarne Håkon Hanssen går langt i å antyde at partiformannen ikke er helt per kasse.

- Jagland har behov for å si dette, trøster Hanssen med diagnosen i baklomma. Tidligere statssekretær Roger Ingebrigtsen sier Jagland virker barnslig.

Selv forsikrer formannen at bare han har mot og ærlighet nok til å ta oppgjør med ukulturen i partiet.

Han har nok også mye rett.

For Arbeiderpartiet virker nå så gjennomsyret av sammensvergelser, sjalusi og bakholdsangrep at sliterne, hvis de fortsatt finnes, må være drevet langt forbi fortvilelsens yttergrense.

Nestlederstriden bekrefter det kampen mellom Jagland og Stoltenberg demonstrerte for et halvt år siden:

Knapt noen tjuvtriks er for grove. Som da Jaglands venner i AUF skjelte ut Jens som pappagutt på Utøya og Thorbjørn ikke tok til motmæle. Eller Pølse-Hanssen tilbød å trekke sitt kandidatur for å stille Trond Giske i forlegenhet.

Kvinnesak og verftsnedleggelser, intet er for stort eller lite til å brukes i maktkampen.

Det er råttenskap i alle partier. Politikk er også vilje til makt og maktkamp er aldri vakkert.

Men den blodfeiden Ap boltrer seg i nå, har Norge knapt sett maken til siden Moskva-fløyen jaget furubotnikene fra NKPs partikontorer med våpen i hånd.

Stoltenberg mangler enten evne eller vilje til å rydde opp. Kanskje er partiets problemer for dyptgående til at blødningene kan stanses.