Farvel til Danmark

Historiske bånd gjennom flere hundre år er kraftig svekket. Norge sier farvel til Danmark, skriver John O. Egeland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DANMARK HAR EN spesiell plass i nordmenns hjerter. 400 års politisk og kulturelt samliv har satt spor i politiske institusjoner, lovverk, litteratur og språk. Særlig har vi vært forelsket i forestillingen om at det som er trangt og primitivt her hjemme, er raust, liberalt og kultivert i Danmark. I det flate landskapet serverer H.C. Andersen breddfulle glass med snaps i Tivoli mens barna bygger Lego med den lille havfrue. Vi har vært forført av reklamen som frir til de enkleste delene av vårt selvbilde: Det er deilig å være norsk i Danmark. Endelig et sted de forstår oss.

SELV DET STEMMER ikke lenger. Danskene blir stadig dårligere til å forstå norsk og tålmodigheten er for lengst brukt opp. Mer alvorlig er at forholdet til Danmark har svekket tyngde i Norges sikkerhets- og utenrikspolitikk. Nå er vi langt mer opptatt av å utvikle tettere bånd til Sverige og Finland. Også kulturelt er det isdannelse i Kattegat. Den danske kulturkampen har omdefinert nasjonale verdier på en måte som virker både fremmed og frastøtende på mange nordmenn. I sum stiger fram et speilbilde på selve livet: Også gamle ektepar som elsket hverandre høyt, kan gli fra hverandre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer