Farvel til galskapen

Israel ut av Gaza er historisk og bra. Men også på høy tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PALESTINERNE har forberedt feiringen i ukevis: «I dag Gaza. I morgen Vestbredden og Jerusalem» er palestinernes optimistiske slagord foran Israels tilbaketrekning. De kommer neppe langt med det. Ikke noe tyder på at Israel vil gi fra seg okkuperte Vestbredden eller Jerusalem i all overskuelig framtid. Heller tvert om.

ISRAEL TREKKER seg ut av Gaza på grunn av press fra USA, og fordi Ariel Sharon og hans regjering mener det er bortkastet å bruke mer penger og energi på ørkenstripen. Det er ikke vanskelig å forstå. Spesielt ikke hvis du har vært i Gaza og sett galskapen med egne øyne. Se for deg følgende: På den ene siden av betongmuren bor 1,3 millioner palestinere på et av verdens aller mest befolkede områder, Gazastripen. De er lutfattige, arbeidsledige og har knapt tilgang på reint vann. På den andre siden av muren bor det litt over 7000 bosettere. De har utsikt mot havet fra det okkuperte landet. De har eneboliger, sterkt subsidiert av den israelske staten. Alle bosetterne har i tillegg egen hage og vann, som er den knappeste ressursen i Gaza. Palestinerne i Gaza har vann noen timer i uka. Hos bosetterne er det vann nok til at hagesprederne gjør plenene grønne året rundt. Det vanvittige skillet mellom Gaza-bosetterne - på okkupert land - og Gaza-palestinerne - på eget land - har medført et ekstremt hat og raseri i den palestinske befolkningen.

DETTE ER VERDT å huske hvis du ser palestinere rase over spørsmål om de har sympati for bosetterne, som nå skal forlate sine hjem. «Nei, de har verken sympati eller forståelse,» skriver den israelske kommentatoren i Ha\'aretz, Danny Rubenstein, før han fortsetter: «I løpet av de blodige konfliktene de seinere åra er rundt 30 000 palestinere i Gaza blitt tvunget fra hjemmene sine. Hele nabolag i flyktningleirene Rafah og Khan Younis er blitt slettet med jorda. Tusenvis av palestinske flyktninger fikk dagers, eller timers, varsel før de måtte evakuere sine hjem. Sine marker. Nå, når noen israelske settlere mister sine hjem, er det lov å huske på naboenes tap også.» Israel trekker seg ut, men ikke helt, ut fra okkuperte Gaza. Israel vil fortsatt ha full militær kontroll over den såkalte Philadelphia-korridoren, som er området mellom Gaza og Egypt. Israel vil kontrollere om noen får dra ut eller inn av den avstengte stripa. I tillegg til å ha full kontroll over Gazas luft- og sjørom.

ISRAELERE FLEST er glade for å bli kvitt Gaza. De fleste Gaza-bosetterne har nå også gjort seg klare til å dra. Tilbake står rundt 5000 ideologisk religiøse bosettere. De fleste av dem bor ikke engang i Gaza, men på den okkuperte Vestbredden. Vestbredden-settlerne har den siste tida lurt seg inn i Gaza for å lage kaos under tilbaketrekningen. De skjønner at bosettingene på den okkuperte Vestbredden kan stå for tur hvis Gaza-uttrekningen går smertefritt. Det er derfor de nå truer med å begå selvmord. Det er derfor de roper og skriker og advarer om israelsk borgerkrig. Alt tyder imidlertid på at tilbaketrekkingen går mye lettere enn fryktet. Grunnen til dette er at de jødiske bosetterne har mye mindre støtte i den israelske befolkningen enn de hadde håpet på.

«I DAG GAZA. I morgen Vestbredden og Jerusalem» håper palestinerne. «I dag Gaza. Så kanskje noen få og små biter av Vestbredden og Øst-Jerusalem» er ikke fullt så fengende, men langt mer realistisk. Det er verdt å feire at Israel nå trekker seg ut av Gaza. Tilbaketrekningen er et stort psykologisk steg for Israel, som ikke har evakuert okkupert land siden 1982 - da de trakk seg ut fra Yamit på Egypts Sinai-halvøy. Akkurat som i Egypt, er det Ariel Sharon som leder tilbaketrekningen fra Gaza. Sharon fortjener et klapp på skuldra for nettopp det. Men hvis det skal bli noen sjanse for fred og forsoning mellom israelere og palestinere, kan ikke Israel stoppe med Gaza og fire små bosettinger på Vestbredden. Da må den israelske hæren og bosetterne ut fra enda større deler av den okkuperte Vestbredden.