Farvel til karrieren

De er unge, pene og velutdannede. Nå oppgir de karrieren for å gå prinsesseskole og bli Europas framtidige dronninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Foran 350 tidligere kolleger, i Pardo-slottet ved Madrid, fikk 31-årige Letizia Ortiz Rocasolano en forsmak på sitt nye liv. Det var definitivt slutt på tida da tv-dronningen kunne redigerer virkeligheten selv. Etter at en nyforelsket prins Felipe hadde satt diamantringen på hennes finger, og hun hadde gitt ham mansjettknapper i gull og safir, var de forlovet etter mønster av århundrelange tradisjoner.

Så kom spørsmålene om barn og gaver og kongepliktene til tv-kjendisen som over natta var blitt del av kongefamilien. Den fraskilte 31-åringen gjorde det klart at hun gradvis vil trappe ned arbeidet fram mot bryllupet og starte sitt nye liv.

VELUTDANNEDE PRINSESSER: Dermed følger hun i fotsporene til australske Mary Donaldson (31) og argentinske Maxima Zorreguieta (32) , som har valgt å bli prinsesser i henholdsvis Danmark og Nederland. Alle tre er velutdannede og var godt i gang med sine egne karrierer da de forlovet seg med sine kronprinser.

- Jeg tror det vil gi kongehuset større oppslutning i befolkningen. Men det kan være veldig individuelt. Det er avhengig av hva de fyller rollene sine med, sier historieprofessor Øystein Sørensen om karrierekvinnene som nå blir kronprinsesser. Nylig ga han ut boka «Helt konge», om skandaler i de nordiske kongehus.

Denne uka vant kronprinsesse Victoria fram i sitt søksmål mot tysk sladrepresse, som har diktet opp nyheter om prinsessen. Også kronprinsesse Mette-Marit har vært utsatt for tyske skandalespekulasjoner.

- Det er viktig at de holder seg unna skandaler, fastslår Sørensen.

VANLIG JOBB VANSKELIG: Han tror det er vanskelig å kombinere kongelige roller med vanlig jobb.

- Kongehuset er vel i en så spesiell posisjon at det er en av få posisjoner der du må oppgi karrieren, sier Sørensen.

Han viser til Storbritannia, der prins Edwards kone Sophie fortsatte å jobbe med PR etter at hun ble del av den kongelige familien. Det endte i skandale. Ei avis avslørte at hennes kongelige nettverk ble utnyttet i jobben. Da var det slutt på den karrieren. Også her hjemme har det vært debatt om prinsesse Märtha Louises dobbeltrolle som prinsesse og forretningskvinne.

Men sosiolog Hedvig Skonhoft Johannesen synes det er trist at karrierekvinnene må gi opp alt for monarkiet.

GAMMELDAGS: - De kommer inn i en gammeldags og foreldet kvinnerolle og er noe mest i kraft av å være ektefelle. Jobb nummer én er å føre slekta videre. Jeg synes ikke det er noe bra forbilde for unge jenter. Det er å gå tilbake til eventyrene, sier Skonhoft Johannesen, som akkurat nå skriver på ei bok om det norske kongehuset.

- Dette demonstrerer hvordan kongehuset er blitt et foreldet system, fortsetter hun.

Mary Donaldson fra Tasmania i Australia jobbet som jurist i et eiendomsfirma da hun møtte danske kronprins Frederik. Hun flyttet til England og så til Danmark der hun jobbet i Microsoft fram til hun forlovet seg med tronarvingen i forrige måned. Men før bryllupet bor hun fortsatt i sin egen luksusleilighet - iallfall formelt.

- Danskene er vilt begeistret. Hun er så smukk, og folk er så imponert over måten hun førte seg på etter forlovelsen. Hun virket veldig profesjonell, forteller hoffreporter Brita Stenstrup i Berlingske Tidende.

PRINSESSESKOLE: Presbyterianeren Mary Donaldson får nå undervisning i den luthersk-evangeliske lære av dronningens egen prest, den «kongelige danske konfetionarius». Resten av «prinsesseskolen» består av danskundervisning og timer i danske kultur, danske skikker, kort sagt alt fra neiing til danskenes nei til euro.

- Foreløpig konsentrerer hun seg om å lære dansk for hun har ennå ingen offisiell posisjon, sier Brita Stenstrup.

Sammen med Mette-Marit i Norge, Victoria i Sverige og Mathilde i Belgia, er Mary, Maxima og Letizia framtidas europeiske dronninger. Den eneste av dem som er oppdratt til å bli dronning, er kronprinsesse Victoria av Sverige. Hun har studert statsvitenskap både i Sverige og USA og har dessuten hatt praksisopphold både i det svenske forsvaret og i FN i New York.

Statsviter Carl Erik Grimstad sier vi må tilbake til 1960-tallet for å finne et skikkelig kongelig bryllup mellom prins og prinsesse. Da var det Konstantin av Hellas som giftet seg med danske prinsesse Anne-Marie. Men selv om de kongelige får mindre og mindre makt, blir de mer og mer utdannet.

MÅ KUNNE NOE: - I dag må de kunne noe i stedet for bare å være noe. Og de kongelige velger jo selv hvem de gifter seg med. Det ville sett latterlig ut om de valgte make som ikke hadde gjort noe verdens ting bortsett fra å komme fra en fin familie. Det nye nå er at gemaler og gemalinner som regel har utrettet noe jobbmessig eller studiemessig før de kom inn i kongehuset, sier Grimstad.

- Kan det føre til en modernisering av kongehusene?

- Kongehuset moderniseres som regel av nødvendighet, og de kongelige blir nødt til å finne nye roller. Det holder ikke bare med ritualer og snorklipping. Har de ikke en bakgrunn, er det ikke sikkert de klarer oppgaven, sier han.

Han mener at det ikke lenger er nok å være en god vertinne, men tror det kan være et problem for de nye karrierekvinnene at kongelige skal mene mindre og mindre.

- Kronprinsessene blir tvunget inn i en slags karriere, for eksempel i forhold til veldedighet. Det kan jo være en utfordring. Når man har klipt tusen snorer, bukket og neiet og hilst i øst og vest, kan det jo inntre en følelse av at man ikke bidrar så mye, eller at man spør seg selv hvor det ble av visjonene man en gang hadde, sier Grimstad.

VENTER BARN: Kronprinsesse Mette-Marits bakgrunn skiller seg ut fra sine europeiske kolleger, men etter at hun kom inn i kongehuset, har hun tatt utenlandsstudier i London, og er nå praktikant i NORAD.

I likhet med Mette-Marit venter den populære nederlandske prinsessen Maxima barn rundt nyttår. Den argentinskfødte 32-åringen giftet seg med kronprins Willem-Alexander i 2001. På grunn av problemer i svangerskapet har hun nå tatt pause fra pliktene som kronprinsesse.

- I tillegg til oppgaver som å åpne bruer og slikt har hun vært veldig opptatt av Nederland som et multikulturelt samfunn. Hun er jo også en slags nykommer i landet, og er et eksempel for mange nederlendere, forteller hoffreporter Jan Kees Emmer i avisa De Telegraaf. Maxima er utdannet økonom og hadde jobbet i Deutche Bank i USA før hun ble kongelig.

NY KARRIERE: Det blåste opp til storm da det ble kjent at faren til kronprinsens kjæreste hadde vært en del av Argentinas militærjunta på 1970-tallet. Faren fikk ikke komme i bryllupet. Men stormen har nå lagt seg, og den argentinske skjønnheten er blitt svært populær i sitt nye hjemland.

- Da hun ble prinsesse, sa hun at hun var villig til å gi opp karrieren, og mente at den nye rollen også var en karriere, sier Emmer.

Historiestudent og forfatter Trond Norén Isaksen har vært opptatt av dronninger i lang tid. Tidligere i år ga han ut boka «Dronningen vi ikke fikk. En biografi om kronprinsesse Märtha og kronprins Olav».

- Det er sikkert en styrke for kvinnene at de har en yrkesbakgrunn som selvstendige samfunnsdeltakere. Det kan kanskje gjøre det lettere å finne oppgaver og få aksept i den nye stillingen, sier Isaksen.

Men han er i tvil om de vil få bruk for alt de har med seg, og om det vil få noen betydning for deres rolle som prinsesser.

SÅ SOM SÅ MED UTDANNELSE: Isaksen forteller at det har vært så som så med utdannelsen til de kongelige tidligere.

- Dronning Maud hadde knapt gått på skole, mens kronprinsesse Märtha hadde en god skole for sin tid. Dronning Elizabeth, derimot, fikk hjemmeskole. Hun ble lært opp i språk og historie og ridning, men ikke matematikk, for hun ville jo aldri trenge å regne ut melkeprisen, sier Isaksen.

- De har mye mer akademisk ballast nå. Folk flest har vel godt av utdanning og arbeidserfaring, men det kan jo gjøre overgangen til det kongelige livet vanskeligere når de ikke kan ha karriere, sier forfatteren.

TV-DRONNING: Letizia Ortiz Rocasolano trapper ned yrkeskarrerien før hun gifter seg med kronprins Felipe av Spania. Her viser hun fram forlovelsesringen.
JURIST: Australske Mary Donaldson blir kronprinsesse i Danmark neste vår. I oktober forlovet hun seg med kronprins Frederik. Før det jobbet hun i et eiendomsfirma.