Farvel til Lagtinget

Slutt på todelingen av Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Gårsdagen var begivenhetsrik i Stortinget: Forsamlingen stemte over flere endringer i Grunnloven, og resultatet ble blant annet at Lagtinget legges ned. Dermed blir det slutt på todelingen av Stortinget.

Samlet Storting

Lovsaker har først vært behandlet i Odelstinget og så det mindre Lagtinget, men snart forsvinner altså ordningen. Etter valget i 2009 skal lovforslag behandles av et samlet Storting i to omganger isteden.

Todelingen av Stortinget har lenge vært ansett som en anakronisme av mange, og avskaffelsen av Lagtinget ble nesten enstemmig vedtatt; bare Sverre Myrli (Ap) stemte nei.

Hva lagtingssalen nå skal brukes til, er uklart, men stortingspresident Carl I. Hagen utelukker ikke at den kan bli brukt til «noe med media», ifølge Aftenposten. Det er i så fall kjærkomment for pressen, som i dag er henvist til pressekonferanser i vandrehallen utenfor lagtingssalen.

Parlamentarismen grunnlovsfestet 

Et annet resultat av gårsdagens avstemninger er at parlamentarismen grunnlovsfestes. Mange tror prinsippet allerede er nedfelt i Grunnloven, men i virkeligheten er det bare en sedvane at regjering og statsråder står til ansvar for Stortinget. Gjennombruddet for parlamentarismen i Norge kom i 1884, med riksrettsdommen mot Selmer-ministeriet.

Stortinget benyttet også anledningen til å vedta endringer loven om riksretten. Mens retten tidligere har bestått av Lagtingets medlemmer og Høyesteretts faste medlemmer, skal den nå bestå av seks medlemmer valgt av Stortinget og de fem høyesterettsmedlemmene med lengst ansiennitet. Stortingsrepresentanter og statsråder skal ikke kunne velges inn.

FORMELT: Fra et konstituerende møte i stortingssalen. Foto: SCANPIX
FORMELT: Fra et konstituerende møte i stortingssalen. Foto: SCANPIX Vis mer

For øvrig ble det en del forvirring rundt lovforslagenes språkdrakt. Grunnloven skal skrives i samsvar med en språknorm fra 1903, og spesielt SV hadde trøbbel med å få et av sine forslag riktig; partiet produserte seks feil på fem linjer.