Farvel til Lagtinget

Slutt på todelingen av Stortinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Gårsdagen var begivenhetsrik i Stortinget: Forsamlingen stemte over flere endringer i Grunnloven, og resultatet ble blant annet at Lagtinget legges ned. Dermed blir det slutt på todelingen av Stortinget.

Samlet Storting

Lovsaker har først vært behandlet i Odelstinget og så det mindre Lagtinget, men snart forsvinner altså ordningen. Etter valget i 2009 skal lovforslag behandles av et samlet Storting i to omganger isteden.

Todelingen av Stortinget har lenge vært ansett som en anakronisme av mange, og avskaffelsen av Lagtinget ble nesten enstemmig vedtatt; bare Sverre Myrli (Ap) stemte nei.

Hva lagtingssalen nå skal brukes til, er uklart, men stortingspresident Carl I. Hagen utelukker ikke at den kan bli brukt til «noe med media», ifølge Aftenposten. Det er i så fall kjærkomment for pressen, som i dag er henvist til pressekonferanser i vandrehallen utenfor lagtingssalen.

Parlamentarismen grunnlovsfestet 

Et annet resultat av gårsdagens avstemninger er at parlamentarismen grunnlovsfestes. Mange tror prinsippet allerede er nedfelt i Grunnloven, men i virkeligheten er det bare en sedvane at regjering og statsråder står til ansvar for Stortinget. Gjennombruddet for parlamentarismen i Norge kom i 1884, med riksrettsdommen mot Selmer-ministeriet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer