Farvel til mensen?

Er det et problem å ta p-pillen kontinuerlig? Forskere tror mensen er unødvendig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- For kvinner som tar p-piller, er det ikke noe reelt behov for å ha mensen i det hele tatt. Leger har visst om dette i lang tid, sier Freedolph Anderson til det anerkjente tidsskriftet Nature.

Anderson har studert bruken av p-piller ved Eastern Virginia Medical School i USA, ifølge Forskning.no.I dag tar de fleste kvinner p-pillen tre uker i strekk, og deretter en ukes pause. Slik får man en bekreftelse på egen fruktbarhet, samtidig som det forsikrer om at man ikke er gravid. Men er det nødvendig å ha menstruasjonen hver måned, spør stadig flere forskere seg.

Og snart kommer pillen som gjør det mulig å la være.

Fjerner mensen

Siden 1960-tallet, da p-pillene for alvor kom på markedet, har kvinner brukt dem til å manipulere egne sykluser. Men det krever erfaring og kløkt å få det til helt optimalt - uten blødninger og med pauser som passer med kalenderen - med dagens p-piller. Nå er nye p-piller som skal fjerne mensen underveis.

P-pillen Lybrel kommer kanskje i butikkene allerede neste år. Den lover at du slipper mensen, så lenge du tar pillen.

I en tidlig test i USA rapporteres det om at 99 prosent av deltakerne ble gravide eller fikk mensen bare 90 dager etter at de sluttet å ta pillen. I skrivende stund er forskerne i fase-3 delen, der den testes av 2100 kvinner.

Men dette er ikke første gang legemiddelindustrien pønsker ut hvordan en mensfri hverdag kan oppnås for de som ønsker det. I 2000 var en annen pille under utvikling, som nå er på markedet i USA. Pillen heter Seasonale, og reduserer antallet menstruasjonen i året til fire, i salg.

I FLERE ÅR har kvinner som plages av mye smerter under menstruasjonen blitt fortalt av legene sine at de kan ta p-piller kontinuerlig. Gjelder det for alle andre også? Foto: Scanpix
I FLERE ÅR har kvinner som plages av mye smerter under menstruasjonen blitt fortalt av legene sine at de kan ta p-piller kontinuerlig. Gjelder det for alle andre også? Foto: Scanpix Vis mer

Økt risiko?

Det er ikke sikkert det er problemfritt å utsette kroppen for større mengder østrogen gjennom året. P-piller er kjent for å øke risikoen for blodpropp og hjerteinfarkt hos kvinner. Samtidig ser det ut til at de reduserer sjansen for eggstokkreft og kreft i livmorhinnen, skriver Forskning.no. Men flere som bruker dagens hormonbaserte prevensjon til å slippe mensen jubler.

- Det er en av de beste tingene jeg har gjort, forklarer en ung kvinne til Seattle Times når hun forteller at hun erstatter den gamle hormonringen med en ny, uten en ukes avbrekk, slik det står i instruksen på pakken.

Årsaken er blant annet at hun unngår den premenstruelle perioden og at valget hun gjorde da hun var 17 har gitt et bedre sexliv, ifølge henne selv. Fra forskerhold får hun støtte.

- Hvis du bruker denne typen prevensjon så er det uansett ikke noe poeng å ha mensen, sier forsker i gynokologi Leslie Miller, ved University of Washington, som mener det uansett er en «framprovosert versjon» og at kvinner hadde færre menstruasjoner tidligere.

Og da skal det være uproblematisk om dagens kvinner reduserer sine menstruasjoner, ifølge forskeren.

Hennes hjemmeside «Noperiod.com», gjennomgår ulike metoder for å bruke p-piller til å eliminere eller sterkt redusere de månedlige blødningene. Men er dette å anbefale? Det strides de lærde om.


Se her for spørsmål og svar om p-piller.

Farvel til mensen?
BYE, BYE OB? Vil det bli slutt på bruk av tamponger om noen år?