Farvel til norsk struts!

STAVANGER (Dagbladet): Millioner av statskroner er kastet bort på norsk struts, en næring som nå står helt på kanten av stupet. Alt gikk galt for det eksotiske dyret som plutselig dukket langhalset opp på norske garder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Får vi ikke skikkelig salg på norsk strutsekjøtt i år, er det kroken på døra for hele strutsenæringen, sier Karl Johan Selmer, leder for Norske Strutseoppdretteres Forening til Dagbladet.

Ingen har foreløpig tjent penger på strutsen. Selmer har sjøl 150 strutser i innhegningen sin nord for Trondheim, men ser ikke lyst på framtida.

For noen år siden var det over 100 strutsefarmer i Norge. Over halvparten har sluttet, andre har redusert til noen får dyr.

Problemene for norsk struts har stått i kø. For eksempel finnes det bare ett godkjent slakteri som kan ta imot struts, i Stjørdal.

Det er håpløst å frakte strutser fra hele Norge til Stjørdal. Strutsen må slaktes på storfeslakteri, ikke på et fjørfeslakteri. Men strutsen har fjær, og et storfeslakteri har ikke lov til å ta imot dyr med fjær. Derfor må strutsen «avfjæres» før den får passere porten til slakteriet - dyrt og urasjonelt.

Både forbrukere og kokker har klaget på kvaliteten på strutsekjøttet. Seigt og smakløst, mener mange. Butikkjedene ønsker ikke å selge norskstruts.

Nå håper Selmer at et siste salgsframstøt skal gi resultater.

- Markedsføring er forferdelig dyrt, sukker Selmer.

STRUTSE-SLIT: - Lykkes vi ikke med å få opp salget av norsk strutsekjøtt i år, er det over og ut for den norske strutsen, sier Karl Johan Selmer i Norske Strutseoppdretteres Forening. Over halvparten av strutseoppdretterne har allerede gitt opp.