Farvel til våpnene

Etter 36 års strid, mer enn 3000 drepte og åtte år med våpenhvile sa Den irske republikanske hær (IRA) i går farvel til våpnene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Samtidig som London strir med nye terrorister, sier IRA-lederne klart at de ikke lenger tror på bomber og skyting. De har valgt den politiske veien.

Tilintetgjør våpnene

Erklæringen, som ble lest av IRA-medlemmet Seanna Walsh, som sultestreiket sammen med Bobby Sands i 1981, markerte alvoret bak denne beslutningen. Ordene i erklæringen er helt entydige: -  Alle IRA-enheter har fått beskjed om å droppe våpnene. Alle medlemmer har fått ordre om å hjelpe til med å utvikle et rent politisk og demokratisk program med fredelige midler. Medlemmene må ikke engasjere seg i noen annen form for aktivitet, heter det.

IRA forplikter seg videre til å tilintetgjøre sine våpen under kontroll av den internasjonale kontrollkomiten som allerede eksisterer, ledet av general John de Chastelin. Ødeleggelsene av våpen skal overvåkes av to vitner fra kirkene, en katolikk og en protestant.

Statsminister Tony Blair kommenterte IRA-vedtaket med å si at det er enestående i nordirsk historie.

-  Dette er et skritt som er uten paralleller når det gjelder betydning. Dette er det vi har arbeidet for i åtte år, helt siden Langfredagsavtalen, sa den britiske statsministeren.

Skeptiske protestanter

Reaksjonene fra nordirske politikere er ikke så optimistiske. Først ute var DUP-lederen, fanatikerpresten Ian Paisley, som sa at han var vant til at IRA bruker store ord og gir fagre løfter, for så å bryte dem.

 NYTT BUDSKAP:  Alle IRA-medlemmer har fått ordre om å hjelpe til med å utvikle et rent politisk og demokratisk program ved fredelige midler. I går trente denne gutten fotball foran en mur med malt IRA-propaganda fra tida da militære midler ble brukt. Foto: AP/Scanpix
NYTT BUDSKAP: Alle IRA-medlemmer har fått ordre om å hjelpe til med å utvikle et rent politisk og demokratisk program ved fredelige midler. I går trente denne gutten fotball foran en mur med malt IRA-propaganda fra tida da militære midler ble brukt. Foto: AP/Scanpix Vis mer

-  Vi skal vurdere hvor ærlige IRA er denne gangen etter noen måneder eller år. Det kommer helt an på deres oppførsel, sa Paisley. Han gjorde det dermed klart at han ikke vil sitte sammen med Gerry Adams i en ny lokalregjering før IRA har oppfylt sine løfter. Det er med andre ord ikke nok for IRA å si farvel til våpnene i høytidelige vendinger, de må vise godvilje på flere måter.

Det står i erklæringen at medlemmene ikke må delta i andre former for aktiviteter (enn våpenbruk).

Dette blir tolket som et løfte om at det skal bli slutt på kriminaliteten, på avstraffelser som å knuse motstandernes knær eller ran og smugling.

FORNØYD: Tony Blair.
LOVER FRED: Gerry Adams.
SKEPTISK: Ian Paisley.