Farvel WTC

Opprydningen etter tvillingtårnene er ferdig. Nå omskapes katastrofeområdet til byggeplass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden ettermiddagen tirsdag 11. september det vært hjelpemannskaper og bygnignsarbeidere på katastrofetomten der World Trade Center sto. Først for å finne overlevende, deretter for å hente ut døde eller restene etter dem. Mange av hjelpearbeiderne har selv mistet kolleger og venner. I 260 dager har de gravd og båret. 1,8 millioner tonn med sand, stein og bygningsmasse har blitt fjernet. 1092 mennesker er hentet ut.

- Det var så enormt at vi trodde at det aldri skulle ta slutt, sier bygningsarbeideren Bill Harris til USA Today.

1500 familier har ingen grav å gå til. Deres kjære har blitt begravd så dypt i massene eller blitt så ødelagt at de aldri kommer til å bli funnet. Men mer enn 20 000 kroppsdeler har blitt funnet. Rettsmedisinerne vil fortsette arbeidet med å identifisere levningene i mange måneder fremover.

Fjernet den siste bjelken

Nå er det sorgtunge arbeidet over. I går begynte seremonien som markerer slutten på opprydningsarbeidet i katastrofeområdet. Den siste biten av en stålbjelke fra World Trade Center ble kappet ned.

Stålbjelken kom til syne etter hvert som ruinene ble fjernet. Den siste resten av det ene tårnet har tålt det voldsomme presset da resten av bygningen raste, og bjelken har blitt et symbol:

- Den minner oss om vår styrke og vår evne til å reise oss etter motgang, sier gravemaskinføreren Richard Streeter til avisa USA Today.

De siste månedene har arbeiderne plassert et amerikansk flagg på toppen av den lille bjelken. Antall døde fra forskjellige etater har blitt malt på sidene, og bilder og navn på døde har blitt hengt opp.

Hundrevis av bygningsarbeidere så på da stålbjelken ble tatt ned. Noen skrev en siste hilsen på bjelken, før et sort teppe ble lagt over den og noen la en krans på toppen. Mange rørte ved den sortkledde bjelken som om den skulle være en kiste.

Tok farvel

- Bygningsarbeiderne som har jobbet her, er i ferd med å fullføre en enorm jobb. Dette er på mange måter deres kveld for å tenke og huske, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

Sønnen til brannmannen Lee Ielpi ble funnet i ruinene i desember. Ielpi kan ikke få rost arbeiderne nok:

- De er absolutt de beste. De har gått gjennom alt vi har gått gjennom, og de har ikke fått den anerkjennelsen som vi har fått.

På torsdag blir den sortkledde bjelken båret ut av katastrofeområdet. Seremonien begynner klokka 10.29. Det var tidspunktet da tårn nummer to raste sammen. En brannklokke vil ringe signalet for at en brannmann er død. Familiene til de drepte skal være til stede. For siste gang sendes en båre opp fra gruven under World Trade Center. Men denne gangen erbåren tom som symbil på dem som aldri ble funnet.

  • Fra fredag gjelder ikke lenger forskriftene for katastrofeområde eller åsted for en forbrytelse. Arbeiderne skal ikke lenger se etter lik og menneskerester når de graver i jorda. Da blir området der tårnene sto, erklært å være en byggeplass.
SYMBOL:</B> Bjelken er blitt et symbol på styrke og evnen til å overleve.
SORG: Mange skrev en siste hilsen på bjelken. Så ble den dekket av svart tøy, slik at den så ut som en kiste.
SAMLET:</B> I ni måneder har arbeiderne gravd etter døde og ryddet katastofeområdet. I går sto de skulder ved skulder da den siste bjelken som sto igjen etter WTC, ble tatt ned.