Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Fascinerende hvordan noen lar seg lure

Norge topper nettsvindelstatistikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kripos advarer mot økt svindelaktivitet på nettet i rapporten «Den organiserte kriminaliteten i Norge».

Du kan bli angrepet uten at du noen gang merker det.

- Oppdagelsesrisikoen er litt mindre på nett enn andre områder. Du merker det kjapt hvis noen stjeler bilen din. Men hvis du kommer på jobb og logger deg på PCen og alt ser normalt ut, så er det ikke så lett å merke at noen har vært inne og kopiert alle filene dine, sier politiinspektør Hans-Peder Torgersen i datakrimavdelingen i Kripos til Dagbladet.

Mobil som «gissel» Kripos så i 2012 for første gang tilfeller av såkalt ransomeware i Norge. Informasjon blir da brukt som «gissel» for å drive utpressing.

- Målet deres er å presse den som er blitt hacket til å betale for å få tilbake kontrollen. De tar over mobiltelefoner eller datamaskiner. Det er et fenomen vi har sett i Europa tidligere, men ikke i Norge før i fjor. Det kommer stadig nye måter å utnytte teknologi til kriminalitet, sier Torgersen til Dagbladet.

Utenlandske kriminelle bruker også nordmenn eller utlendinger bosatt i Norge som «muldyr» for å hvitevaske og overføre penger. De rekrutterer privatpersoner som må stille sine bankkontoer til disposisjon, slik at svindlerne kan overføre penger de stjeler fra nettbanker og ut av landet. Kripos mener det opererer egne muldyr-rekrutterere i Norge og at det blant annet skjer gjennom såkalte Nigeria-brev. Kripos observerte en større rekrutteringskampanje i november i fjor.

- Fascinerende Ved siden av de avanserte metodene, ser Kripos også at det fortsatt er en god del som går på mer gammeldagse metoder som såkalte Nigeria-brev.

- Folk lar seg lure og det er egentlig ganske fascinerende. Nigeria-brevene er ofte veldig uproffe i sin form. Det finnes løsninger som er mer forseggjorte. Men det er enkelt: Hvis et tilbud virker for godt til å være sant, så er det trolig nettopp det, sier Torgersen.

Ifølge Kripos er Norge på Europa-toppen i antall infiserte maskiner målt mot antall Internett-abonnenter.

Gode råd Tore Larsen Orderløkken, direktør ved sikkerhetsselskapet Norsis, stilte i går til nettmøte og svarte på Dagbladet-lesernes spørsmål om sikkerhet, svindel og hva du selv kan gjøre for å vegre deg.

Et av hans fremste råd er følgende:

«Vi kjørte i oktober en stor kampanje med tema stopp - tenk - klikk. Angriperne går direkte på brukeren og bruker frykt - tillitt og ønsker for å få deg som bruker til å utføre handlinger som gir de tilgang til din datamaskin. Å få bygget en ryggmarksrefleks for informasjonssikkerhet er viktig og vi jobber for å styrke bevisstheten for dette i Norge. Det betyr også at vi må starte allerede i barneskolen med undervisning innen faget. I tillegg må vi jobbe for at leverandørene leverer sikre produkter og tjenester. Nå er det dessverre du som bruker som er det siste forsvarsleddet.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!