- Fascinerende og skremmende

Opplevde skypumper på Orre. I helga pøser det ned i sør - superværet drar nordover.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av et omskiftelig værdøgn kommer OBS-varslene fra Meteorologisk institutt til å snu fra stor skogbrannfare til flomfare over Sørlandet, Telemark og Østlandet.

- De siste prognosene ved midnatt ser ikke riktig like ille ut for lørdagen som de gjorde et halvt døgn tidligere. Da lå det an til opp mot 30 millimeter regn i sør og høst, men ved midnatt kan vi nok nedjusterere til mellom 15 og 20 millimeter på lørdag. Men det er fortsatt sikkert av søndagen blir våtere. Da  ligger det an til 40 millimeter, sier nattens værvokter på Blindern, statsmeteorolog Kristian Gislefoss til Dagbladet.

Regnværet over Sørlandet og Østlandet kommer sigende inn over Skagerak.

- Det kan bli veldig lokale byger, og det er først utpå formiddagen at det vil sette inn for alvor, sier Gislefoss.

Mot +30 i nord
Denne helgen er det Nord-Norge som overtar sommerværet fra sør med temperaturer opp mot 30 grader flere steder.

På Jæren markerte værskiftet seg for fulle krefter allerede fredag ettermiddag og kveld med kraftig tordenvær og lynnedslag på Borestrand Camping.

Og minst to skypumper var ingredienser i en dramatisk værkveld på kysten av Rogaland.

Helga Beate Erga fra Jæren fikk en opplevelse som vekslet mellom det fascinerende og det skremmende ved Orrestranda fredag kveld.

- Veldig spesielt
 - Far la merke til at en stor skypumpe ute på sjøen nærmet seg land. Da gikk vi alle ut av huset og begynte å ta bilder. Vi kunne se at den utviklet seg ganske mye, og på et tidspunkt var det to skypumper ute ved sjøen. Det var veldig spesielt å være vitne til, sier Erga til Dagbladet. 

Verken hun eller foreldrene har sett noe lignende tidligere.

Og skypumpene utfor Orrestranda er blitt lagt merke til av Meteorologisk institutt også.

- Sett deg i bilen
- Avdelingen i Bergen har notert det i loggen. Det har forresten vært registert flere slike skypumper denne sommeren enn tidligere. I Arendal for en ukes tid siden var det flere skypumper samtidig. Det er ikke vanlig kost, sier Kristian Gislefoss.

Han gir ett råd til utegående som frykter lynnedslag under værskiftet i helgen:

- Sett deg inn i en bil hvis det finnes i nærheten. Der følger lynet karroseriet på utsidenm, og du er trygg inni, sier nattens cvakthavende.