Hugo Chávez' støttespillere hetser opposisjonens presidentkandidat Henrique Capriles. Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ/SCANPIX
Hugo Chávez' støttespillere hetser opposisjonens presidentkandidat Henrique Capriles. Foto: EPA/MIGUEL GUTIERREZ/SCANPIXVis mer

- Fascist, nazist, jøde, homo

Hugo Chávez' støttespillere i voldsom hetskampanje mot opposisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Besteborger, fascist, nazist, jøde, homo. Hugo Chávez' støttespillere fornekter seg ikke i karakteristikken av opposisjonens presidentkandidat Henrique Capriles.

Venezuelas president Hugo Chávez har selv vært taus om Henrique Capriles' seier i opposisjonens nominasjonsvalg søndag. I stedet har hans nærmeste medarbeidere og den statlige pressen stått for angrepene.

Den 39 år gamle guvernøren fordømmes blant annet som «bourgeois» (besteborger) og «fascist».

- Nå vet vi hvem som er imperialismens, kapitalismens og høyresidens kandidat, sier Diosdado Cabello, en av Chávez' nære allierte.

- Den antipatriotiske kandidaten har fått et ansikt. Han vil ikke få noen enkel valgkamp, fastslår han.

Jødisk bakgrunn Capriles er barnebarn av jøder som overlevde jødeutryddelsene i Polen under annen verdenskrig. Den jødiske bakgrunnen trekkes nå fram av blant andre Adal Hernandez, en kommentator i rikskringkastingen. «Fienden er sionisme», lyder tittelen på Hernandez' giftige portrett av den nye presidentkandidaten.

Den jødiske bakgrunnen forhindrer imidlertid ikke at Capriles også blir framstilt som nazist. I en karikaturtegning er han vist i rosa shorts med hakekors på ermet. En medarbeider av Chávez har lagt ut tegningen på Twitter.

Selv har Capriles mange ganger fortalt om sine besteforeldres flukt fra nazismen. Han er for øvrig ikke jøde, men praktiserende katolikk.

Capriles er også blitt angrepet av pressekommentator Mario Silva. Han leste denne uka fra det som angivelig skulle være et politidokument, og kunne fortelle at Capriles ble på fersk gjerning mens han hadde samleie med en mann i en bil i 2000.

Capriles nekter for dette og sier dokumentet er forfalsket. Politiet har ikke kommentert saken.

Ønsker forsoning Capriles har selv forsøkt å unngå konfrontasjoner. I stedet har han tatt til orde for avspenning og en mer forsonende tone i politikken, og dette budskapet har ifølge analytikere gått hjem hos mange velgere.

Enkelte eksperter mener den venezuelanske opposisjonen nå kan ha sin beste sjanse siden Chávez' første valgseier i 1999 til å overta makten i landet.

Chávez er fortsatt i tet med en oppslutning på rundt 60 prosent i meningsmålinger, men bildet kan endre seg når Capriles kommer i gang med sin valgkamp. Samtidig er det til hjelp for opposisjonen at den nå står samlet om én kandidat, mens den tidligere har vært preget av indre splittelse.

«Capriles er en konkurransedyktig kandidat», fastslår analytikere i Eurasia Group.

«Vi tror ikke det er nok til å slå Chávez, men mener valget kan bli tett», skriver de. (©NTB)