Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fascisten som kan arve Serbia

BERLIN (Dagbladet): Med støyende paroler om å jage albanerne ut av Kosovo og rive til seg store deler av Bosnia og Kroatia, forsøker fascisten Vojislav Seselj (43) å bli president i Serbia. For Slobodan Milosevic er han blitt en livsfarlig utfordrer som skal stoppes for enhver pris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Milosevic tillater aldri at Seselj vinner det serbiske presidentvalget. Han vil ikke sky verken valgfusk eller det som verre er for å hindre det, sier redaktør Stojan Cerovic til Dagbladet.

Beograd har opplevd flere politiske drap det siste halvåret. Kampen om profitt og makt har vært drapsmotiver i et land der grensene mellom kriminell virksomhet og politikk er vasket ut.
Milosevic håper i første omgang at tilstrekkelig mange velgerne skal hindre Seselj-seier ved å holde seg hjemme.

Det siste presidentvalget ble underkjent fordi valgdeltakelsen var under 50 prosent.

Ønsker kaos

- Milosevic ser helst at dette rotet fortsetter. Han utnytter kaoset på republikknivå til å overføre makta til seg selv som jugoslavisk president, sier Cerovic.

Med vel 25 prosent oppslutning ligger Seselj langt foran sine rivaler Milan Milutinovic (55) og Vuk Draskovic (51). De får henholdsvis 13,8 og 12,5 prosent på meningsmålinger.

Den tidligere jugoslaviske utenriksministeren Milutinovic ble sendt i ringen etter at Milosevic mislyktes totalt med sin forrige serbiske presidentkandidat, Zoran Lilic.

- Valget står mellom en nazist og en stalinist, sier sjanseløse Draskovic om de to andre kandidatene.

I en lutfattig og arbeidsløs befolkning, der det meste handler om å overleve, er den politiske apatien utbredt.

Desperate

- Men mange desperate tiltrekkes av Seseljs demagogi. Han er en dyktig folkeforfører. Mange av hans velgere drives av et primitivt ønske om hevn for ydmykelsene som serberne har lidd på slagmarken, sier redaktør Stojan Cerovic.

Da Seselj kommanderte sine egne tsjetnikgarder i Krostia og Bosnia, etterlot han et sitat om hvordan han ville gjøre det av med kroater og muslimer: - Vi skal drepe dem, ikke med geværer, men med rustne skjeer.

Nå roper han om aksjon i Kosovo, der spenningen mellom det serbiske mindretallet og albanerne nærmer seg faretruende et krigsutbrudd.

- Når jeg kommer til makta, vil jeg jage albanerne ut av Kosovo, tordner han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!