Fascister truer med å vende seg mot Kiev

Sier de vil trekke sine menn fra fronten i øst hvis ikke «trakaseringen» fra politiet stanses.

FASCISMENS ANSIKT : Høyre sektor under en demonstrasjon på Maidan-plassen i Kiev i juni. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY Scanpix
FASCISMENS ANSIKT : Høyre sektor under en demonstrasjon på Maidan-plassen i Kiev i juni. AFP PHOTO / SERGEI SUPINSKY ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev til president Petro Porosjenko truer Høyre sektor med å trekke sine menn fra fronten hvis presidenten ikke sparker viseinnenriksminister Vladimir Jevdokimov, som de hevder trakasserer dem.

5000 soldater Kravene fra Høyre sektor kunne vært et påskudd for regjeringen til å ta et oppgjør med høyre-ekstremistene i organisasjonen. I stedet sier innenriksminister Arsen Avakov at han allerede har bedt Porosjenko om å avskjedige Jevdokimov.

Høyre sektor var den militante spydspissen i koalisjonen som gjennomførte revolusjonen mot Viktor Janukovitsj i februar. Siden da har organisasjonen lagt press på regjeringen, med noe av den pondus som statusen som revolusjonens spydspiss har gitt dem.

Ved fronten i Øst-Ukraina kjemper Høyre sektor side om side med de regulære styrkene fra den ukrainske hæren. I juli sa de at de kunne mobilisere 5000 mann. Det er problematisk at Høyre sektor slåss i Øst-Ukraina. At ekstremistiske nasjonalister bekjemper pro-russsiske separatister er for mange i Øst-Ukraina en bekreftelse på at det er fascister de slåss mot.

En væpnet elite Det Høyre sektor klager på i sitt brev til den ukrainske presidenten er at politiet «ulovlig» tar fra dem våpen som de mener de rettmessig har tatt fra fienden.

- I de siste ukene har illegale arrestasjoner, juling, ransaking og beslag av våpen tatt i kamp påvirket ti-talls frivillige krigere fra Høyre sektors unkainske korps, skriver organisasjonen i brevet til presidenten. De sier at hvis ikke Jevdokimov avsettes, så vil de trekke sine folk fra fronten, og inn til hovedstaden Kiev. Hva de skal gjøre der kan oppfattes som en underliggende trussel.

Etter revolusjonen var Høyre sektor en slags stat i staten, som patruljerte de revolusjonære relikvier i hovedstaden Kiev, og ofte var væpnet, midt i en stor europeiske hovedstad. De var en revolusjonær kraft med påvirkning inn i maktens og regjeringens korridorer. De oppfatter seg som en selvutnevnt, langt på vei væpnet elite, i det de ser på som den stadig pågående ukrainske revolusjonen. Men Høyre sektor har ingen stor populær appell. Deres kandidat til presidentvalget i mai, lederen Dmytro Jarosh, fikk bare 0, 7 prosent av stemmene.