Fast følge

De fire partilederne som sitter i Nydalen nå har veldig, veldig lyst til å sitte i regjering.

TORSDAG KVELD I NYDALEN: Ketil Solvik-Olsen (Frp), Hans Olav Syversen (Krf), Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Dagrun Eriksen (Krf), Dag Jostein Sæter (Krf) og Geir Olsen (V) avsluttet torsdagens sonderinger i Nydalen med en bedre middag I hotellrestauranten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TORSDAG KVELD I NYDALEN: Ketil Solvik-Olsen (Frp), Hans Olav Syversen (Krf), Knut Arild Hareide (Krf), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V), Erna Solberg (H), Dagrun Eriksen (Krf), Dag Jostein Sæter (Krf) og Geir Olsen (V) avsluttet torsdagens sonderinger i Nydalen med en bedre middag I hotellrestauranten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede før Knut Arild Hareide, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Erna Solberg startet sonderingene på Radisson Blu, visste vi at de har fryktelig lyst til å danne regjering sammen. Åtte år i opposisjon til en flertallsregjering gjør noe med politikeres vilje til makt. Åtte år uten reell mulighet til å styre norsk politikk har gitt de fire stor vilje til å lykkes. Så stor at garvede politikere fra de tre minste partiene har sett seg nødt til å minne partilederne på at det ikke er lysten, men det politiske grunnlaget som skal avgjøre en eventuell regjeringsdeltakelse.

Samtalene må gi hver av partilederne grunn til å si at en regjering vil gi gjennomslag for minst to av deres hjertesaker, hvis regjeringen skal være verdt å danne. De fire sier ikke mye på de daglige pressebriefene i Nydalen, og journalistene som sitter lange dager i myke sofaer i lobbyen får bare kanskje stille ett spørsmål hver om dagen. Men hver dag øker sjansen for en firepartiregjering. Allerede onsdag sa Venstre-lederen at de jobber mot en felles plattform. I går forsikret hun igjen om at Venstre og KrF fortsatt har fast følge - de går inn i eller utenfor en regjering sammen.
- Men forholdet føles ganske nært mellom alle fire nå, sa en smilende Trine Skei Grande, og de fire partilederne vekslet blikk som så nær nyforelsket ut.

I går valgte Erna Solberg også å si noe om hvilke verdier det borgerlige flertallet skal styre etter: De skal realisere kunnskapssamfunnet, motvirke todelingen av norsk økonomi, satse på kunnskap, forskning, innovasjon. De skal drive tillitspolitikk og være handlekraftige. Det høres ut som floskler, men det er mer enn det. Solberg snakket nemlig om gründere, om frivillige, om de som faller utenfor og om tillit til familien. Hun brukte sitater fra alle partiprogrammene og snakket kanskje særlig til sentrumspartienes velgere, som nettopp er spesielt opptatt av verdier.

Hennes foreløpige konklusjon er at de har et fellesskap som gjør at de ser lyst på framtida. Men det er verdt å merke seg hva hun ikke sa. Ingen av flosklene i Erna Solbergs gjennomgang signaliserer noen løsninger på de virkelig tunge sakene der partiene står steilt mot hverandre. Særlig gjelder dette kjernesakene til Fremskrittspartiet. Her var ingen signalord om helse og eldre, om storstilt veiutbygging, bompenger eller innvandring. Det er her de store motsetningene mellom partiene ligger, det er her kamelene lurer. Siv Jensen avslutter ingen forhandlinger før Fremskrittspartiet har satt sitt tydelige merke på en ny regjerings politikk. Det er slik det nære forholdet kan ende i monogami istedenfor polygami.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.