<strong> Må i fengsel :</strong> John Markus Lervik brøt regnskapsloven og verdipapirloven for åtte år siden. Nå er han domfelt i Borgarting lagmannsrett. Foto: Finansavisen
Må i fengsel : John Markus Lervik brøt regnskapsloven og verdipapirloven for åtte år siden. Nå er han domfelt i Borgarting lagmannsrett. Foto: Finansavisen Vis mer

Fast-gründer dømt til fengsel i to år

Borgarting lagmannsrett opprettholder dommen til Fast-gründer John Markus Lervik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Fast-gründer John Markus Lervik ble i fjor dømt til to års fengsel for regnskapstriksing og markedsmanipulasjon i Oslo tingrett, hvorav ett år ble gjort betinget.

Dommen ble anket til Borgarting lagmannsrett, som nå har forkastet anken, skriver Finansavisen.

Det lyktes ikke Finansavisen å oppnå kontakt med Lervik i går. Hans forsvarer Erling O. Lyngtveit sier at Lervik er skuffet over at anken ikke førte frem.

- Det er ikke tatt stilling til om dommen skal påankes, sier han.

Uriktige tall Lervik var i perioden 2001 til 2008 konsernsjef i programvareselskapet Fast Search & Transfer.

Selskapet ble satt under lupen av Økokrim etter at Microsoft kjøpte opp selskapet for drøyt 6 milliarder kroner i 2008.

Bakgrunnen var en bokført avtale til 80 millioner kroner i konsernregnskapet for 2006, som Økokrim mente ikke eksisterte.

Selskapet var børsnotert, og de uriktige tallene ble offentliggjort en rekke ganger fra februar 2007 og frem til nytt revidert regnskap i mai 2008.

- Forsettlig I dommen heter det at Borgarting lagmannsrett er overbevist om at Lervik forsto at de uriktige regnskapstallene var egnet til å gi falske, uriktige og villedende signaler om aksjeprisen.

Retten er også overbevist om Lervik var klar over at markedet ble påvirket.

«Lagmannsrettens konklusjon er etter dette at Lervik har handlet forsettlig, både ved overtredelsen av regnskapsloven og verdipapirhandelloven», heter det i dommen.

Økokrim la ned påstand om to år og seks måneder i fengsel. Ettersom det har gått åtte år siden de straffbare forholdene fant sted, mener lagmannsretten, som tingretten, at to år en passende straff.

- Det som er viktig med slike saker er det lagmannsretten sier om velfungerende aksjemarkeder. Et velfungerende marked er avhengig av at aktører gis riktig informasjon, sier statsadvokat Aud Slettemoen i Økokrim til Finansavisen.

Krevde 21 millioner Økokrim klarte på sin side heller ikke å nå frem med anken. De anket punktene som omhandlet rettighetstap og inndragning.

I lagmannsretten la statsadvokat Slettemoen ned påstand om 21 millioner kroner i inndragning. Det er 18 millioner kroner mer enn i tingretten. Ifølge dommen er tallet basert på en skjønnsmessig beregning av aksjekursen for Lerviks aksjer i februar 2007 dersom riktige regnskapstall hadde blitt presentert.

Lagmannsretten mener det «vanskelig kan konkluderes med at Lervik faktisk har oppnådd et utbytte som skal inndras», og frifinner han fra kravet. Det vises til at Lervik verken solgte eller kjøpte Fast-aksjer i tiltaleperioden.

Vurderer anke I tillegg er retten uenig med Økokrim om påstanden at Lervik skal fradømmes retten til å drive virksomhet, være daglig leder og styremedlem i norske selskaper de neste tre årene.

I denne vurderingen har retten lagt avgjørende vekt på at Lervik var daglig leder i softwareselskapet Cxense i perioden 2010 til 2014 uten noe tyder på at kritikkverdige forhold er blitt begått.

- Vi er tilfreds med at heller ikke Økokrims anke vant gehør hos retten, sier forsvarer Erling. O. Lyntveit til Finansavisen.

Økokrim-advokat Aud Slettemoen sier Økokrim vil vurdere om disse spørsmålene skal ankes videre til Høyesterett.

- Vi har ikke fått tatt stilling til dette enda, sier hun.Salgsdirektør Torbjørn Kanestrøm ble dømt for overtredelse av de samme bestemmelsene i Oslo tingrett i 2014. Han valgte å ikke anke dommen på seks måneders betinget fengsel.

Flere saker: Har du fått falsk hentemelding på pakke i dag?
Oljeeksporten stuper: Nest laveste handels-overskudd på 12 år
Det stinker fisk på Oslo Børs

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer