Fast i troen på USA

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er fast i troen på at USAs nye president Barack Obama skal gi ny fart i den globale klimakampen. Før helga besøkte han Obamas nye klimarådgivere i Washington DC og lot seg begeistre over samarbeids- og handlingsviljen i den nye administrasjonen. Solheim har en egen evne til å la seg begeistre, men når han framstiller Obama som USAs mest liberale president i landets historie er det fare for at han tar munnen for full. Barack Obama framstår som mer liberal og venstrevridd enn han er, fordi han sammenliknes med sin høyst upopulære og svært høyrevridde forgjenger, George W. Bush. Stemmeavgivningen i åra som senator viser at Obama er en demokrat godt plassert i politikkens sentrum.

Vi minner om at Solheim også lot seg begeistre etter et annet møte i Washington DC. Det var for et drøyt år siden med James Connaughton, som var sjef for kontoret for miljøpolitikk da George W. Bush satt i Det hvite hus. Den gangen gledet Solheim seg over det han mente var en ny kurs i miljøpolitikken, og at Bush i sin «rikets tilstand-tale» snakket om å forplikte seg til reduksjoner av CO2-utslipp. Så seint som året før hadde Bush avvist at global oppvarming er menneskeskapt, og få amerikanere lot seg forlede til å tro på noen ny miljøprofil fra Bush.

Det er selvfølgelig all grunn til å glede seg over viljen til en ny miljøprofil i Obamas administrasjon, og Solheim har helt rett når han sier at det vil være USA, EU og Kina som avgjør framtida for klima. Vi tror likevel det er grunn til å tro at Obama ikke vil gjøre samme feil som president Bill Clinton gjorde i 1997. Han forhandlet seg fram til Kyoto-avtalen uten ryggdekning i Kongressen. Den feilen kan ikke Obama gjøre på FNs klimatoppmøte i København i desember. Det som haster for hele verden kan vise seg å ta lengre tid enn vi liker i amerikansk politikk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer