Fast lønn: 4000 kroner i måneden

Jobbet mandag til fredag fra 06 til 22.

AKTOR: Politiadvokat for Oslo politidistrikt, Britha Røkenes, (til venstre ) er aktor i saken. Til høyre medaktor Lisa Johansen og i bakgrunnen advokat Else McClimans, som er bistandsadvokat for den filippinske kvinnen som har forklart seg i Oslo tingrett i dag.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
AKTOR: Politiadvokat for Oslo politidistrikt, Britha Røkenes, (til venstre ) er aktor i saken. Til høyre medaktor Lisa Johansen og i bakgrunnen advokat Else McClimans, som er bistandsadvokat for den filippinske kvinnen som har forklart seg i Oslo tingrett i dag. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO TINGHUS (Dagbladet): Kvinnen (30) som politianmeldte et butikk-ektepar fra Sri Lanka og Bærum for tvangsarbeid, forklarte i Oslo tingrett mandag at hun ble truet med hjemsendelse til Filippinene dersom hun ikke jobbet mer.

Den filippinske kvinnen hadde etter sin au pair-kontrakt bare lov til å jobbe fem timer om dagen eller maks 30 timer i uka for fastlønn 5.200 kroner i måneden.

Ifølge UDIs au pair-reglement har hun ikke lov til å jobbe utenfor vertsfamiliens hjem.

Ifølge tiltalen har ekteparet, som da drev en Rema 1000-butikk i Bærum, tvunget henne til å jobbe 90 timer i uka uten ekstra betaling. En annen filippinsk kvinne er ifølge tiltalen blitt tvunget til å jobbe 96 timer i uka.

De to filippinske au pair-kvinnene er svigerinner, kom det fram i retten i dag. Det var hun som ennå ikke har forklart seg som hadde kontrakt med ekteparet i Bærum først og formidlet kontakt videre til svigerinnen.

- Det var den tiltalte kvinnen som truet med å sende meg hjem. Da hadde jeg vært der i tre måneder. Den første tiden hadde jeg fri midt på dagen etter at jeg sto opp klokka 06.30 for å lage frokost til barna.

- Så ble jeg bedt om å jobbe i butikken to kvelder i uka mellom 18 og 21. Så ble det mer og mer jobb i butikken, blant annet med å samle flasker, prise og sette varer i hyllene, fortalte hun i retten i ettermiddag.

Aldri norskkurs - Gikk du på norskkurs, ville aktor Britha Røkenes vite.

- Nei, det står jo i kontrakten at jeg skal gå på norskkurs. Men det ble aldri noe. Så jeg trodde de isteden skulle betale meg de 6000 kronene kurset kostet, forklarte kvinnen, som bare hadde fri om lørdagene.

Hun måtte være tilbake klokka 11 søndag for nå starte storrengjøring i huset, som ifølge den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Silje Stenvaag er på 384 kvadratmeter over to etasjer.

Så passet hun husets tvillingpar fram til klokka 22 søndag.

Mandag - fredag 06-22 Vanlige ukedager fra mandag til fredag ble etterhvert fullstappet med arbeidsoppgaver fra 06 til 22. Frokosten skulle stå klar klokka 06.30. Siste arbeidsoppgave var legging av de snaut ett år gamle tvillingene klokka 22.

- Kvinnen i huset begynte å ringe fra butikken ved 09-tiden. Så var det jobb der til jeg måtte tilbake i huset og ha lunsj klar til klokka 14, forklarte den filippinske kvinnen, som nå er au pair i København.

- Hva fikk du betalt, spurte aktor.

- 4000 kroner i måneden.

- Fikk du tillegg for å jobbe i butikken, spurte aktor ?

- Nei, aldri. Fruen i huset betalte kontantkort til telefonen to-tre ganger. Og andre ganger trakk hun meg i lønn for å lade telefonen.

- Hadde du ikke ferie? Følte deg sliten? spurte aktor.

- Jeg fikk vondt i ryggen og beina, forklarte kvinnen og begynte å gråte i retten.

- Måtte gi dem et bedre liv - Det skjønner jeg godt. Kan du fortelle om familien din på Filippinene. Retten trenger å kjenne den bakgrunnen, sa aktor.

- Jeg kunne ikke slutte, jeg måtte ha den jobben. Mannen min hadde ikke jobb, og barna være var fem og fire år gamle den gangen. Det var vondt for meg å måtte forlate dem, men jeg måtte bare gjøre det.

- Jobbet du så mye frivillig, eller følte du det som tvang ?

- Frivillig - Det var frivillig. Jeg ville være så flink som mulig så de ikke skulkle true med å sende meg hjem til Filippinene.

- Hva ville skjedd med dem hvis du hadde reist hjem ?

- Jeg måtte være her for å gi dem et liv, penger til det de trenger. Det er bare strøjobber som hushjelp som rike familier. Men det er nesten ingen lønn, forklarte kvinnen  gråtkvalt.

Hun forklarte at det var søsteren som passet barn. Mannen hadde null inntekter og studielån.

- De truet hele tiden Aktor ville vite hvorfor hun rømte fra familien på Nadderud etter ti måneder.

- De truet med å sende meg tilbake til Filippinene hele tiden. Jeg ble veldig usikker på min egen situasjon. Den første tiden brydde jeg meg ikke om det, men så klarte jeg ikke mer. De fortalte til den andre filippinske kvinnen at jeg ikke var så flink. Sånn fikk jeg vite det. Men jeg syntes ikke jeg hadde rett til å ta det opp med dem direkte.

28. juni 2011 forlot hun familien på Nadderud.

 

503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 120357546


Varnish cache server