Fryktet økte strømpriser:

Fastavtale førte til monsterregning: - Fikk ikke sove

Frykten over økte strømpriser gjorde at Vidar Sørensen inngikk fastpris med strømselskapet. Kun ti dager inn i oktober viste regningen svimlende 9975,93 kroner.

FIKK SJOKK: Vidar Sørensen trodde ikke sine egne øyner da han åpnet prøveavregningen for oktober måned. Foto: Privat
FIKK SJOKK: Vidar Sørensen trodde ikke sine egne øyner da han åpnet prøveavregningen for oktober måned. Foto: Privat Vis mer
Publisert

I en gammel nedlagt togstasjon i Lesja kommune bor gartner Vidar Sørensen (54). Han disponerer en leilighet på ca. 80 kvadratmeter i et enda større bygg, og passer på at de andre rommene holder litt varme gjennom sesongene.

Allerede tidlig i september begynte han å tenkte på de kommende strømprisene gjennom vinteren. Han, som mange andre, fryktet en mulig kraftig økning. Derfor tok han kontakt med det lokale strømselskapet Eidefoss Strøm.

- Jeg begynte å regne på hvor mye strømregningene kunne komme på og ble veldig nervøs. Derfor bestemte jeg meg for å binde prisen, sier Sørensen til Dagbladet på telefonen lørdag.

54-åringen hadde flere samtaler med strømselskapet på telefonen og gjorde grundig forarbeid før han bestemte seg.

- Jeg opplevde at servicen var betryggende, og at dette ville gå på skinner, sier han.

Fikk panikk

Etter flere vurderinger av pris i forhold til bindingstid, gikk Sørensen først for en fastavtale med en pris på litt under 97 øre per kWh, mot en bindingstid på seks måneder.

- Jeg gjorde det mest for forutsigbarhet og for å slippe slike berg- og dalbanepriser i framtida, sier han.

Kort tid senere ombestemte han seg likevel og valgte en enda billigere avtale på 66,17 øre per kWh, mot at han da måtte binde seg de neste to årene fram i tid.

Godt fornøyd med beslutningen lot han strømproblematikken ligge helt til han tok en prøveavregning lørdag 9. oktober. Den viste nemlig en helt annen pris - hele 9665,50 øre per kWh, altså nesten 97 kroner per kWh.

FEIL: Er dette Norges dyreste strømavtale? Det lurte Vidar Sørensen på etter å ha hentet ut en prøveavregning for oktober. Foto: Skjermdump
FEIL: Er dette Norges dyreste strømavtale? Det lurte Vidar Sørensen på etter å ha hentet ut en prøveavregning for oktober. Foto: Skjermdump Vis mer

- Jeg fikk panikk, eller en blanding mellom panikk og sjokk. Er dette mulig?

I tillegg til den voldsomme prisen på en av avtalene, ligger det inne to ulike fastprisavtaler, hvor den andre har «normalpris» på 66,17 øre per kWh.

Dagbladet har fått oversendt all dokumentasjon av Sørensen.

- Ikke fått sove

Totalt sett førte dette til en prøveavregning på svimlende 9975,93 kroner for kun ti dager i oktober måned.

Regningen gjorde at Sørensen ble veldig urolig og gjerne ville nøste opp i saken så fort som mulig, selv om han trodde det kunne dreie seg om en tastefeil.

- Jeg har vært veldig nervøs og tenkt på hvilke konsekvenser dette kan få for økonomien min. Det er jo absurd å tenke på hvor store summer en slik pris kan komme opp i, sier gartneren.

Han sendte derfor flere e-poster til kundeservice i Eidefoss strøm, samt en sms til daglig leder i håp om å få svar på om dette bare var en misforståelse.

- Selv om det bare er feil, så blir man jo veldig sjokka. Jeg har ikke fått sove i natt, sier han til Dagbladet søndag.

- Feil i kundesystem

Dagbladet tok kontakt med daglig leder i Eidefoss Strøm, Hans Kolden, søndag kveld.

I en sms skriver han følgende:

«Her ligger det dessverre inne en feil i kundesystemet vårt som leverandøren jobber med å rette. Kunden, som vi har hatt veldig mange samtaler med i det siste om strømmarkedet, kan være 100 prosent trygg på at fakturaen for oktober vil være korrekt, og med den helt normale prisen som han har avtalt med oss».

I tillegg skriver Kolden at de vil følge opp saken med et møte mellom Sørensen og strømselskapet allerede mandag.

Etter at Dagbladet tok kontakt, har selskapet også beklaget ovenfor Sørensen i en e-post, noe daglig leder bekrefter i en sms til Dagbladet.

Om dette kan ha skjedd med flere kunder, svarer selskapet ikke på.

Kan sove godt

- Hva synes du om svaret fra Kolden?

- Jeg synes det er et veldig flott svar og det er betryggende å høre, sier Sørensen.

Han ser fram til møtet med strømselskapet mandag og håper at ting ordner seg framover.

- Nå tror jeg at jeg kan sove godt i natt, for nå er vel saken løst, skulle jeg tro. De har jo et godt rykte og feil kan skje, sier 54-åringen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer