Fastende sjåfører må være på vakt mot trøtthet

Sjåfører som blir for trøtte og slitne under ramadan bør ikke jobbe, mener nestleder i Oslo-avdelingen av Norges Taxiforbund, Rafaqat Ali.

FASTEMÅNED:  Nestleder i Norges Taxiforbund, avdeling Oslo, Rafaqat Ali, oppfordrer sjåfører som faster under ramadan til å kun arbeide når de er friske og opplagte. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix
FASTEMÅNED: Nestleder i Norges Taxiforbund, avdeling Oslo, Rafaqat Ali, oppfordrer sjåfører som faster under ramadan til å kun arbeide når de er friske og opplagte. Foto: Aleksander Andersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Natt til tirsdag startet islams fastemåned ramadan, da muslimer blant annet skal avstå fra å spise og drikke fra soloppgang til solnedgang. For yrkessjåfører kan dette være en særlig utfordring, spesielt i varme perioder. Nestleder i Oslo-avdelingen av Norges Taxiforbund, Rafaqat Ali, ber yrkessjåfører som faster om å arbeide kun når de føler seg friske og opplagte.

- Det å arbeide som yrkessjåfør når du er sliten og trøtt, går ikke. Hvis du føler deg sliten eller tørst som følge av fasten, må du parkere bilen, sier han til NTB.

Må praktiseres forsvarlig Etter det han kjenner til, er det ikke uvanlig blant taxisjåførene å faste i arbeidstiden. Han mener at en mulig konflikt lar seg løse med litt fleksibilitet.

- Noen velger å arbeide litt mindre under ramadan. Man kan også spare ferien sin til denne perioden. På denne måten kan man finne en balanse mellom sin tro og arbeidslivet, råder Ali, som selv er muslim.

- Vi ønsker selvsagt at folk skal få lov til å praktisere sin tro, men det må være innenfor forsvarlige grenser. Vi ønsker ikke trøtte, slitne og tørste sjåfører bak rattet, understreker nestlederen.

Sporveien Cato Asperud er kommunikasjonssjef i Norges største leverandør av kollektivreiser, Sporveien. Han forteller at de ikke opplever ramadan som en utfordring med tanke på sikkerheten blant sine sjåfører.

- I utgangspunktet er ikke dette noe problem for oss. I noen tilfeller bytter man vakter. Dette skjer også rundt juletider. Da trår de som ikke feirer jul til, og så gjøres dette på tilsvarende måte under ramadan. På denne måten går dette veldig greit, sier Asperud.

Sporveien gjennomfører kontroller og tiltak gjennom hele året for å sikre at sjåførene arbeider som de skal, men de har ingen særlige tiltak rundt ramadan. I den forbindelsen ligger ansvaret for sikkerheten hos sjåførene, forteller Asperud.

- Man har et selvstendig ansvar for sikkerheten, både i henhold til ansettelsesavtaler, bussreglement, jernbanelov og så videre. Man skal være skikket til å gjøre den jobben man er satt til å gjøre. Hvis man ikke er det, så skal man ikke jobbe, påpeker han.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer