Fastklemt under vann

GOL: Lars Erik Gutubakken (30) lå en time i elva for å hjelpe den fastklemte trailersjåføren med å holde hodet over vannet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trailersjåføren var på tur til Oslo langs riksvei 7 ved Bromma da traileren skjente ut og havnet på siden i elva. Den 31 år gamle sjåføren ble liggende fastklemt i førerhuset med vann opp til haka.

- Hadde vannstanden vært høyere, hadde det ikke gått, mener en lettet redningsmann, Lars Erik Gutubakken.

Branninspektøren var på tur til et kurs sammen med to andre da han oppdaget traileren som lå veltet i vannet. Mens kollega Håvard Bakken ringte etter hjelp, hoppet Gutubakken i vannet og tok seg inn i førerhuset på traileren.

Lav vannstand

- Bakhjulet på traileren snurret fortsatt rundt da jeg klatret opp på traileren. Jeg ropte for å høre om det var liv i førerhuset, men det så stygt ut, og for å være ærlig trodde jeg ikke at han var i live. Da jeg kom nærmere, hørte jeg likevel et svakt hallo tilbake, forklarer Gutubakken.

Han tok seg inn i kahytten og forsøkte å få 31-åringen løs, men mannen var fastklemt og lot seg ikke rikke.

- Han hadde ei pute bak nakken som holdt hodet over vannet. Da jeg forsøkte å rydde meg vei inn i hytta, fikk han vann i munnen. Det var utrolig flaks at vannstanden i elva var så lav. Hadde det vært 10 centimeter høyere, ville det ikke gått bra.

Gutubakken synes sjåføren var flink som unngikk å få panikk.

- Min rolle var å sørge for at han holdt hodet over vannet, og snakke med ham for å være sikker på at han holdt seg ved bevissthet. Det var kaldt å ligge i vannet så lenge, sier mannen fra Gol.

Stabil

Brannmannen vil ikke være helt og mener at alle ville handlet som ham i samme situasjon. Han berømmer i stedet redningsarbeiderne som kom til stedet. Etter en time i vannet kunne han overlate jobben til brannvesenet, luftambulansen og dykkere fra brann- og redningsetaten i Oslo. Tre kranbiler ble benyttet til å heve vogntoget slik at sjåføren kunne fraktes ut gjennom frontruta.

Den 31 år gamle sjåføren ligger nå på Ullevål sykehus med alvorlige skader i brystet. Tilstanden er stabil, og han er utenfor livsfare.

Under vann:: I en time lå Lars Erik Gutubakken (30) i vannet for å hjelpe den fastklemte sjåføren. Her sammen med barna Jonas og Linnea.