Fastlåst i Kosovo-forhandlinger

Serberne vil ha full blokade av Kosovo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Serbia vil gjøre alt bortsett fra å sende stridsvogner til Kosovo for å svare på en kosovoalbansk uavhengighetserklæring, sier en serbisk regjeringsrepresentant.

Uttalelsen i Beograd fra en regjeringsrepresentant som krevde anonymitet, kom samtidig som forsøkene på å få til et kompromiss i forhandlingene om Kosovos status virket fullstendig fastlåst.

Fullstendig blokade

- Vi vil gjøre alt bortsett fra å sende stridsvogner, sa den serbiske representanten til nyhetsbyrået AP.

Han krevde anonymitet fordi han ikke vanligvis er bemyndiget til å uttale seg om regjeringens planer.

Blant tiltakene han sier Serbia vil gjennomføre, er en fullstendig blokade av Kosovo når det gjelder økonomi og reising. Blokaden vil omfatte stopp i strømleveranser og forbud mot at albanere og deres varer får krysse grensen fra Serbia.

Oppheve frist
Den serbiske siden fortsetter presset for å få opphevet fristen 10. desember for forhandlingene om Kosovos status. Kosovoalbanerne sier forhandlingene er helt fastlåst.

Serbia setter alt håp på at Russland skal klare å tvinge USA og EU til å oppheve fristen, som formelt er fristen FNs generalsekretær har gitt den såkalte troikaen, USA, EU og Russland, for å innlevere en ny rapport om statusforhandlingene.Les også: Dagbladets kommentar: Høyt spill om Kosovo

KREVER UAVHENGIGHET - Jeg er overbevist om at det ikke vil skje noe oppsiktsvekkende, sier talsmannen for kosovoalbansk side, Skender Hyseni. Foto: SCANPIX
KREVER UAVHENGIGHET - Jeg er overbevist om at det ikke vil skje noe oppsiktsvekkende, sier talsmannen for kosovoalbansk side, Skender Hyseni. Foto: SCANPIX Vis mer

Vil hindre krise

Forhandlingene fortsatte tirsdag i Baden i Østerrike for om mulig komme fram til et eller annet kompromiss som kan hindre en full krise om Kosovo.

- Vi vil insistere på å fortsette forhandlingene etter 10. desember. Men vi trenger gode og sterke argumenter for å gjøre det, sa den russiske hovedforhandleren Aleksandr Botsan-Khartsjenko.

Kosovoalbanske representanter sa derimot at samtalene var fullstendig fastlåste, og ikke hadde frambrakt noe nytt.

- Beograd fortsetter å tilby en resept for fastfrosne konflikter og halve løsninger som ikke fører oss noe sted, sa talsmannen Skender Hyseni.

- Jeg er overbevist om at det ikke vil skje noe oppsiktsvekkende. Beograd nekter å forholde seg til at Kosovo i realiteten er et uavhengig land, tilføyde han.

Hashim Thaci, sannsynligvis Kosovos påtroppende regjeringssjef, sa i Baden at forhandlingssituasjonen er «meget vanskelig», men avviste at uavhengighet vil kaste regionen inn i en ny krisesituasjon.

- Ingen flere kriger, ingen flere drap, ikke mer vold i regionen - det forplikter vi oss til, sa Thaci.

(NTB)