SIKTET FOR VOLDTEKT: En nordisk lege ble ansatt av Sauda kommune som fastlege, men uten legeautorisasjon slik helsemyndighetene krever. Nå er han også siktet for voldtekt av en kvinne fra kommunen. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
SIKTET FOR VOLDTEKT: En nordisk lege ble ansatt av Sauda kommune som fastlege, men uten legeautorisasjon slik helsemyndighetene krever. Nå er han også siktet for voldtekt av en kvinne fra kommunen. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

Fastlege jobbet i Sauda uten autorisasjon - ble siktet for voldtekt

Kommunen ansatte utenlandsk lege uten gyldige dokumenter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nordisk lege fikk jobb som fastlege i Sauda kommune. Under ansettelsesprosessen ble det klart at mannen ikke hadde en godkjent norsk legeautorisasjon. Sauda kommune ansatte mannen likevel.

Nå er den tidligere overlegen siktet for voldtekt av en kvinne i bygda.

- Vi mottok en voldtektsanmeldelse i vinter. Mannen er nå avhørt og Haugaland politidistrikt har siktet ham for voldtekt, sier politiadvokat Brita Lysaker til Dagbladet.

Anmeldelsen ble levert av en kvinne fra Sauda. Hun skal ha blitt kjent med mannen mens han jobbet som fastlege i kommunen.

Dagbladet har forsøkt å få kontakt med siktede både i hans hjemland og Norge, for å få en kommentar til siktelsen mot ham.

Jobbet uten autorisasjon Legen har tidligere jobbet som overlege ved et sykehus i sitt hjemland og en rekke helseinstitusjoner.

For å jobbe som lege i Norge kreves det en gyldig norsk autorisasjon fra Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAK).

Ifølge dokumenter Dagbladet har innhentet fra SAK hadde ikke legen en slik autorisasjon da Sauda kommune ansatte ham.

Rådmann Wictor Juul i Sauda bekrefter at kommunen ikke fulgte regelverket da de ansatte legen.

- Hvorfor ansatte dere en lege uten autorisasjon?

- Vi spurte etter autorisasjonen og han hadde en søknad inne til vurdering. Men vi lot ham jobbe uten at han hadde fått legeautorisasjonen myndighetene. Legen jobbet i to måneder uten gyldig autorisasjon, sier rådmann Wictor Juul til Dagbladet.

Kommunen har hele tiden visst at legen ikke hadde gyldig autorisasjon. Juul lover at kommunen vil rydde opp for å hindre at slikt skjer igjen.

- Jeg synes ikke dette er så veldig stas, sier Juul.

Ingen hjelp til kvinnen Kvinnen som har anmeldt mannen for voldtekt har ikke fått noen oppfølging av kommunen som ansatte den autorisasjonsløse legen, verken med helsehjelp eller advokat.

- Nei, vi anser jo dette som en politisak, sier Juul.

Legen fikk norsk autorisasjon av SAK i januar i år. Samme måned ble fylkesmannen i Rogaland  orientert om at han jobbet uten gyldig autorisasjon i fjor. En av mannens tidligere ledere ved et legekontor i hans hjemland forteller Dagbladet at hun ikke mottok klager på mannen mens han arbeidet hos henne.

Pågrepet på flyplass Legen ble pågrepet på Haugesund lufthavn og innbrakt til avhør i februar, da han returnerte fra et opphold i utlandet. Kort tid etter sa han opp jobben som fastlege i Sauda.

Mens etterforskningen pågår er mannen sluppet fri.

- Vi er fremdeles i starten av etterforskningen. Det gjenstår flere avhør med vitner, sier Lysaker.