VIL HA ØKT KONKURRANSE: Bærum kommune har vedtatt å slippe løs fastlegehjemlene i kommunen. Foto: Shutterstock.
VIL HA ØKT KONKURRANSE: Bærum kommune har vedtatt å slippe løs fastlegehjemlene i kommunen. Foto: Shutterstock.Vis mer

Fastlegekrangel i Bærum

I Bærum innføres det frislipp av fastlegehjemler ved nyttår. Det får fastlegene til å frykte for økonomien og tilbudet til pasientene.

(Finansavisen): Tidligere har det vært et tak på hvor mange fastlegehjemler som kan utstedes, og slik praktiseres også fastlegeordningen i alle andre norske kommuner. Fra 1. januar 2018 kan nå alle kvalifiserte leger søke og få virke som fastlege i Bærum.

- En slik ordning vil få store konsekvenser for fastlegene. Vi sliter allerede med å rekruttere nok fastleger på landsbasis, og dette er ikke løsningen på det problemet, sier nestleder Nils Kristian Klev i Allmennlegeforeningen til Finansavisen.

Han mener det ikke lenger vil være like lønnsomt å drive fastlegekontor med den nye ordningen.

- Det kreves lengre arbeidsdager for å få det til å gå rundt. Fastlegene har høye faste kostnader. Økt konkurranse vil derfor føre til at det blir vanskeligere å rekruttere de fastlegene vi trenger, sier Klev til avisen.

Vil øke konkurransen

Utvalgsleder Torbjørn Espelien (FrP) fikk vedtaket fattet i kommunen.

- Det finnes ingen grunn til at man skal ha et tak på antallet fastlegehjemler. Fastleger er selvstendig næringsdrivende, og bør kunne klare seg med fri konkurranse, sier Espelien, ifølge Finansavisen.

FrP-politikeren mener pasientene vil få store fordeler med den nye ordningen sammenlignet med dagens modell.

- Ved å fremme konkurransen, håper vi at tilbudet og åpningstidene bedres. Vi vet også at det er private aktører med helsehus som ønsker å etablere seg, og da skal ikke kommunen stå i veien, sier Espelien til avisen.

Ifølge lokalavisen Budstikka, som først omtalte saken, er de 105 fastlegene som opererer i Bærum i dag, meget skeptiske til den nye ordningen. I Allmennlegeforeningen synes de det er merkelig at fastlegene ikke er blitt hørt.

- Det er meget spesielt at de ikke har spurt fastlegene om deres mening før vedtaket fattes, sier nestleder Klev Finansavisen.

Frykter for snille leger

Espelien innrømmer til Finansavisen at de ikke har diskutert vedtaket med fastlegene i ukene før vedtaket ble fattet.

- Fastlegene har tidligere gitt uttrykk for hva de mener, og vi har hele tiden vært klar over at de ikke ønsker en slik ordning. Vi mener likevel at dette vedtaket vil bedre helsetilbudet i kommunen, forklarer Espelien.

Klev frykter imidlertid at ordningen ikke bare vil få økonomiske konsekvenser for fastlegene, men også gi ulemper for pasientene.

- For stor konkurranse kan gi uønskede incentiver for fastlegene til å bli en «populær» fastlege. Jeg vil ikke si at noen driver uforsvarlig, men når man er avhengig av å beholde pasientene sine for at det skal gå rundt, vil det for nyetablerte bli mer krevende å unngå å etterkomme pasientenes ønsker, sier Klev til Finansavisen.

Andre økonominyheter:

Pengene regner over Magnus Carlsen & Co
Myrseth utelukker ikke at bitcoin skal i null
​– Trond Giske behandlet oss som om vi var en del av inventaret