VIL ENDRE FASTLEGE-ORDNINGEN: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Foto: Scanpix
VIL ENDRE FASTLEGE-ORDNINGEN: Helseminister Bjarne Håkon Hanssen. Foto: ScanpixVis mer

- Fastlegene bør ha 1500 færre pasienter hver

Helse-Hanssen med ny reform.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fastlegene skal ha færre pasienter enn i dag, og det skal lønne seg å bruke mer tid på forebygging og tidlig behandling.


Det er to av elementene i helseminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) samhandlingsreform, som skal legges fram i april, skriver VG.

Hanssen mener det bør settes et mye lavere tak på antall pasienter enn i dag. Hver fastlege kan ha opptil 2.500 pasienter, men Hanssen mener antallet bør senkes ned mot 1.000.


Offentlige oppgaver

- Fastlegen må få mer tid til hver pasient. De må også belage seg på å bruke mer av tiden sin på oppgaver som skolehelsetjeneste og sykehjem. I dag bruker de rundt 20 prosent av tiden på dette. Denne andelen bør dobles til om lag 40 prosent, sier Hanssen.

For å få til omleggingen, vurderer han å øke antall fastleger fra dagens 4.400 til 6.600. Dagens system legger opp til at legene får best lønnsmessig utbetaling ved å ha lange lister og behandle mange pasienter. Hanssen ønsker å endre på dette slik at fastlegene i stedet skal få betalt for å bruke mer tid på pasientene.


Mer ansvar for kommunene

Helseministeren ser også på muligheten for å la kommunene få noe ansvar for å finansiere sykehusene. Det vil gi et insentiv for å forebygge og behandle tidligere, mener han, og antyder at kommunene kan komme til å måtte betale 10-20 prosent av det sykehusbehandlingen koster.

Det er viktig å fortsette å vri vektleggingen fra spesialisthelsetjenestene til fastlegehelsetjenesten, mener han.

- De siste sju årene er det blitt 1.849 flere leger i spesialisthelsetjenesten, men det er bare blitt 200 flere i kommunene. Men det er ingen som har vedtatt at det skal bli slik. Framover må det meste av veksten skje i kommunene, sier han.

(NTB)