Fastlegene doblet lønna

Fastlegeordningen er en gullgruve for legene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leger i flere kommuner fikk doblet lønna etter at fastlegeordningen ble innført, skriver Kommunal Rapport. Høy fastlønn i tillegg til lokale avtaler om bonuser og pensjonsordninger gir flere leger en årsinntekt på mer enn 1 million kroner.

- Lokalpolitikerne er villige til å betale svært mye for å sikre stabilitet i legetjenesten. Det har hjulpet så langt. Men det er jo tariffstridig, sier rådmannen i Porsanger kommune, Bjørn G. Andersen, til bladet.

I hans kommune ligger legenes fastlønn på 600 til 700 000 kroner, pluss bonuser og andre tillegg. Dermed kan hver og en av fastlegene i kommunen heve rundt 1 million i bruttolønn. Tariffen Legeforeningen og Kommunenes Sentralforbund har forhandlet fram er på 460 000 i året.

Konkurransen om legene tvinger fram topplønnene i utkantkommunene. Helse- og sosialsjef Svein Ole Persen i Karasjok anslår at 30 til 40 prosent av kommunene i Norge har justert opp de sentrale avtalene for å tiltrekke seg leger. Uten at pasientene nyter godt av den økte utgiften.

- For legene har fastlegereformen gitt god inntektsøkning. For kommunen er kostnaden merkbart større, uten at dette har gitt bedre kvalitet på legetjenesten. Stor utskifting og mye vikarbruk gjør at intensjonen i fastlegereformen om bedre oppfølging av kronikere, ikke oppfylles i små og mellomstore kommuner, sier Persen til Kommunal Rapport.

Sjekk fastlegen din!

UTKANTEN SLITER MED LEGEREGNINGEN: Porsanger kommune ser seg nødt til å betale hver av sine fire fastleger en million kroner i bruttolønn i året.