INGEN LYTTER: Helseminister Bent Høie har flere ganger presisert at dagens regelverk om ingen reservasjonsadgang gjelder inntil ny ordning er på plass. Men reservasjonslegene gjør som de vil, og kommune- og fylkesleger flest reagerer ikke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.
INGEN LYTTER: Helseminister Bent Høie har flere ganger presisert at dagens regelverk om ingen reservasjonsadgang gjelder inntil ny ordning er på plass. Men reservasjonslegene gjør som de vil, og kommune- og fylkesleger flest reagerer ikke. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet.Vis mer

Fastleger nekter å lystre Bent Høie

Fortsetter som før. Kommunelegene aner ikke hva legene gjør. Fylkeslegene vet ikke hvor mange de er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bent Høie sier at fastleger skal følge gjeldende lov og henvise kvinner til abort. Men flere reservasjonsleger fortsetter som før. Kommune- og fylkeslegene har liten eller ingen oversikt over praksisen.

Dagbladet har spurt reservasjonsleger og kommuneoverleger landet rundt om reservasjonslegene lystrer helseminister Bent Høies ordre om å forholde seg til gjeldende rett og ikke reservere seg mot innsetting av spiral eller henvisning til abort til den nye loven er på plass.

De legene Dagbladet har fått tak i, svarer at de fortsetter som før. Kommuneoverlegene vet ikke hva legene deres gjør. Og fylkeslegene vet ikke hvor mange de er.

BERGEN:
- Jeg fortsetter som jeg har gjort de senere år, jeg tilbyr samtale og opplyser om muligheten til å direkte til sykehuset, sier Eilif Haaland ved Helse Pluss, og mener dette ikke er å omgå dagens reglement.

Hans kollega Gunhild Felde svarer det samme i et intervju med Dagbladet lørdag.

BØ, VINJE OG SAUHERAD:
Fem fastleger reserverer seg mot henvisning til abort eller innsetting av spiral. Fylkeslege Steinar Aas mener legene og kommunene bryter loven, og har oversendt sakene til Helsetilsynet.

SYKKYLVEN:
Dagbladet har vært i kontakt med en nyansatt reservasjonslege som ikke kan svare på hva hun gjør hvis det kommer en abortsøkende pasient til henne det nærmeste halvåret. Det kan heller ikke kommunelege Sudarshan Bhatia.

- Per i dag har hun ikke reservert seg, og vi har ikke møtt problemstillingen ennå. Men dersom loven blir vedtatt, vil hun reservere seg.
- Hvis det kommer en pasient til henne nå og vil ha henvisning, må hun henvise?
- I utgangspunktet, men vi er seks leger ved kontoret, det er alltid flere tilgjengelige.
- Vil hun sende pasienten videre til en annen lege?
- Det kan jeg ikke svare på.
- Må dere ikke være forberedt på en slik situasjon?
- Det kan jeg ikke svare på, sier kommunelegen.

RAUMA:
En fastlege reserverer seg mot innsetting av spiral og henvisning til abort. Fylkeslege Christian Bjelke mener dette er lovbrudd, og har sendt saken videre til Helsetilsynet.

TROMSØ:
En fastlege har stått fram i media og fortalt at hun reserverer seg. Kommunelege Trond Bratteland sier at han ikke vet hva legen gjør hvis det kommer en abortsøkende pasient.

- Jeg vet ikke. Jeg har ikke gått inn i saken. Jeg ser at det jobbes for å endre loven, vi har derfor valgt å avvente situasjonen.
- Bent Høie sier at gjeldende rett skal følges?
- I utgangspunktet ja, men vi har begrenset mulighet til å sjekke med mindre det kommer klager.
- Men det kan jo oppstå en sitasjon der en pasient blir avvist?
- Ja, det kan skje.
- Dere tar sjansen?
- Ja, det har vært sånn i lang tid at man har hatt reservasjon uten noen ordning, sier Bratteland.

GJØVIK:
Lege Christina Grandalen i Snertingdal har fortalt åpent at hun er imot abort, men sier til Dagbladet at hun har fått taleforbud. Helse- og sosialsjef i kommunen, Aud Inger Ystgaard, sier at hun ikke vet hvordan Grandalen vil forholde seg til pasienter som eventuelt ber om henvisning til abort. Hun har heller ikke spurt.
- Men jeg går ut i fra at hun ivaretar pasientene på best mulig måte, sier Ystgaard.

Ikke prioritert Dagbladet har også snakket med samtlige fylkesleger. De har liten eller ingen oversikt over antall reservasjonsleger. I underkant av 20 er kjent gjennom media, men Foreningen for helsepersonells reservasjonsrett anslår at det finnes 200. Bare to av 19 fylkesleger, i Telemark og Møre og Romsdal, har undersøkt og sendt saker videre til Helsetilsynet. Ingen andre prioriterer temaet.

Fylkeslege Hans Tomter i Oppland kjenner til reservasjonslegen i Gjøvik, men åpner ikke sak.

- Jeg velger kort og godt ikke å prioritere ressursene vi har på det, sier Tomter.

Assisterende fylkeslege i Østfold, Svein Rønsen, vet om legen i Fredrikstad, men har ikke undersøkt saken.

- Vi går ikke inn i alle lovbrudd som foregår i fylket, vi vurderer konsekvensene fra sak til sak, sier Rønsen.

- Det er meg fortalt at tre leger praktiserer å ikke hjelpe kvinner. Dette har jeg ikke foretatt meg noe i forhold til, skriver fylkeslege Helga Arianson i Hordaland i en sms til Dagbladet.

LITEN OVERSIKT: Dagbladets ringerunde til landets fylkesleger, viser at de har liten eller ingen oversikt over antallet reservasjonsleger. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet.
LITEN OVERSIKT: Dagbladets ringerunde til landets fylkesleger, viser at de har liten eller ingen oversikt over antallet reservasjonsleger. Grafikk: Kjell Erik Berg/ Dagbladet. Vis mer