Fastrenta opp - flytende ned

Prisen på fastrente stiger kraftig. Men bankene tror fortsatt på markert nedgang for den flytende renta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den overraskende gunstige prisutviklingen som konsumprisindeks viser, styrket markedet i troen på at Norges Bank vil sette ned sine styringsrenter med det første.

Og da følger bankene etter, i alle fall et stykke på vei, med å sette ned boliglånsrenta.

Internasjonalt

Det er imidlertid internasjonale forhold som påvirker prisen på fastrentelån. Prisen på fastrente er avhengig av renta på statsobligasjoner, de lange rentene. Obligasjonsrenta stiger kraftig som følge av forventning om renteoppgang i USA. I løpet av de siste to ukene har obligasjonsrenta steget med rundt 0,5 prosentpoeng.

Fastrentelånene nådde en rentebunn i mai. De 210.000 låntakerne som undertegnet fastrentekontrakt for sitt studielån i juli, til 5,6 prosents rente, har gjort en god handel. Neste pulje studielåntakere som vurderer fastrente bør kanskje tenke seg om en gang til.

Tilbudet om fastrente på studielån fra 1. oktober settes på grunnlag av obligasjonsrentene i august.

Ikke fastrente nå

Verken DnB eller Sparebanken NOR anbefaler å inngå fastrentekontrakter nå. Derimot ser begge banker forholdsvis lyst på utsiktene til ytterligere kutt i den flytende renta.

NOR tror et rentekutt på 0,5 prosentpoeng kommer i sentralbankstyrets pengepolitikk-møte 25. august, mens DnB tror på et tilsvarende kutt først en måned senere.

- Jeg er styrket i troen på rentekutt, sier seniorøkonom Jon Rinde i Sparebanken NOR. Han viser til konsumprisindeksen som har falt på 0,3 prosent fra 15. juni til 15. juli. Rinde bruker også ferske tall for detaljomsetning til støtte for sitt syn. Prisutviklingen er under kontroll, fastslår Rinde.

- Jeg ser ingen grunn til at Norges Bank ikke skulle sette ned renta nå. Det ville være i tråd med det de tidligere har sagt, fortsetter Rinde.

Styringsrenta til sentralbanken ligger nå på 6 prosent og boligrenta i bankene ligger 1,25-1,5 prosentpoeng høyere. Både Sparebanken NOR og DnB tror på en rentenedgang på til sammen 1 prosentpoeng i løpet av 1999 og et ytterligere kutt på 0,25 prosentpoeng neste vår.

NTB