Fastrente - for seint

De som stormet til bankene denne uka og inngikk avtale om fastrente, kan ha vært for seint ute. Det tar nemlig 4- 5 dager å omgjøre et flytende lån til fast, og det er utbetalingstidspunktet som gjelder når renta skal settes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den Norske Bank, Kreditkassen og Sparebanken NOR valgte alle i går å suspendere den faste renta. Det betyr at de ikke lenger gir kundene et tilbud om fastrente - inntil videre. Hvis du ennå ikke har bundet renta, men vil ha fastrente til dagens pris, er Postbanken nå eneste alternativet. Men da må du være snar.

Men mange av dem som denne uka trodde de sikret seg med å gå i banken å be om fastrentelån, kan ha vært for sent ute til å nyte godt av satsen som gjaldt da de skrev under avtalen.

Har ikke bestemt

Dette er fordi det tar en knapp uke fra avtalen er inngått, til lånet utbetales som fastlån. Og det er rentenivået på utbetalingsdagen som gjelder.
De som nettopp har kjøpt seg hus eller leilighet og inngått avtale om fastlån, kan risikere det samme. For det er overtagelsesdatoen - den dagen lånet utbetales - som blir avgjørende. Hvis banken setter opp fastrenta mer enn 0,25 prosent kan du som kunde velge å si nei til avtalen.

Bankene har imidlertid ikke bestemt seg for hva de skal gjøre med den gruppa som de siste dagene har bedt om fastlån.

- Dette er en helt ny situasjon for oss som vi må vurdere. Men kundene er ikke garantert å få den avtalte rentesatsen, sier informasjonssjef i Sparebanken NOR, Elin Ørjasæter.
Informasjonsdirektør i Kreditkassen, Kjell Flø, understreker at det er utbetalingstidspunktet som gjelder. Det gjør også informasjonsdirektør i DnB, Jarl Veggan, men han sier at på grunn av unntakstilstanden som har oppstått, velger DnB å la avtaletidspunktet gjelde.

Skuffete kunder

Pågangen for å få fastlån var stor også i går i alle bankene. Men kundekonsulent, Tor Krogsrud, hos DnB-direkte kunne bare si: Beklager, men fastrentelån får du ikke i dag. Jeg håper vi vet mer til uka.

- Er det mange sinte kunder?

- Nei. Men noen er skuffa, det er klart, svarer Krogsrud.

Banksjef i DnB-direkte Terje Halvorsen vil ikke være med på at suspensjonen av fastrentelån er dårlig service overfor kundene.

- Ikke slik markedet er akkurat nå. Det er bedre at vi kommer med et reelt tilbud når situasjonen igjen er blitt stabil.

Siste mulighet

De tre storbankene tror dette kan skje i begynnelsen av neste uke. Men hva fastrentesatsen da vil ligge på, er det ingen som vil spå om.

Av de store bankene, er det bare hos Postbanken det fortsatt er mulig å få fastrente. Postbankens faste sats har tidligere ligget over de andres og er nå 7,38 prosent. Dette er med en bindingstid på tre år. Hvis du har bestemt deg for å binde renta, rekker du ennå å få et fastlån i Postbanken til den satsen. For pressetalsmann i Postbanken, Steinar Sværen, garanterer at hos dem er det dagen tilbudet gis som gjelder - ikke utbetalingsdagen. Men Sværen utelukker ikke at både den faste og den flytende renta settes opp til uka, så da må du være snar.