STYRER LITE: For Øystein Olsen og Norges Ban er det en svært svak kobling mellom styringsrenten og bankenes obligasjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STYRER LITE: For Øystein Olsen og Norges Ban er det en svært svak kobling mellom styringsrenten og bankenes obligasjoner. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Fastrentene mest opp

Flytende renter har reagert lite på Norges Banks renteheving og på økt pengemarkedsrente. Fastrentetilbudene er blitt langt mindre gunstige.

(Finansavisen): SSBs boligrentestatistikk viser at flytende rente på nye boliglån i gjennomsnitt ble 0,03 prosentpoeng høyere fra oktober til november og totalt 0,15 prosentpoeng opp fra september, skriver Finansavisen.

Også fastrentene steg både i oktober og november. Samlet økning over de to månedene var mindre, bare 0,08 prosent.

Samlet over det siste året er det imidlertid fastrentelånene som har fått størst renteøkning. Fastrenten er i denne perioden blitt 0,65 prosentpoeng høyere, der flytende rente bare er blitt 0,11 prosentpoeng dyrere.

NIBOR opp

I hele perioden fra sommeren 2014 til starten av 2018 har nye lån fått lavere fastrente enn bankenes flytende renter på boliglån. Fra starten av 2018 steg så den korte pengemarkedsrenten, 3-måneders NIBOR, med omtrent en kvarting. Om noe, skulle det slått ut i bankenes flytende renter, for disse lånene fundes i stor grad i pengemarkedet.

Det som skjedde var tvert imot at flytende rente sank forsiktig videre, mens den faste renten steg klart. Det gjennomsnittlige nye fastrentelånet kostet 2,44 prosent frem til jul 2017. På det høyeste, i juli 2018, var renten steget til 3,14 prosent. I samme periode hadde flytende boliglånsrente på det meste sunket med 10 basispunkter.

Årsaken til at fastrentene økte var at renten på lengre obligasjoner trakk opp. Økningen fulgte denne gangen temmelig tett på utviklingen i NIBOR-renten.

Lavere påslag

Det overraskende er dermed ikke at fastrentetilbudene har blitt dyrere, men at flytende rente ikke har steget mer. Bare i løpet av det siste året har differansen mellom bankenes flytende boliglånsrente og 3-måneders NIBOR krympet med drøyt 30 basispunkter. Siste bankene tok et tilsvarende lite påslag var slutten av 2016.

Andre økonominyheter:

Verste siden finanskrisen: - De fleste satt gjennom stormen
Einar Aas vil ha 60-70 millioner for Tjuvholmen-luksus
Rederarving hamstrer strandvillaer på Bygdøy