Fatah fortsatt størst

Fatah beholder posisjonen som det største partiet. Hamas blir en sterk nummer to. Det viser de første målingene etter valget i Palestina onsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En valgtjenestemann sier Fatah ligger an til å få 42 prosent av stemmene ved onsdagens valg, mens målingen gir Hamas en oppslutning på drøyt 34 prosent. Det offisielle resultatet er ventet sent onsdag eller tidlig torsdag morgen.

– Uansett hvem som vinner, er dette en seier for palestinerne, for samarbeidet startet i dette øyeblikket, sier 29 år gamle Samer Lulu etter å ha avgitt sin stemme i Gaza by.

Vil forhandle

Det palestinske valget er et valg mellom konfrontasjon og forsoning, der alternativene er Fatahs mer forsonende linje i forhold til Israel og Hamas politikk for fortsatt motstand mot okkupasjonsmakten.

Selv om begge partiene er seierssikre holder de bitre rivalene alle muligheter åpne for koalisjonsdrøftelsen hvis valget ikke utpeker en klar vinner. Da kan forholdet til Israel by på problemer. Fatahs Mahmoud Abbas sier han vil fortsette fredsprosessen, selv om Hamas kommer inn i regjeringen.

– Vi er klare for å forhandle. Vi er Israels partnere, sier han.

Mahmoud Zahar i Hamas sier på sin side at hans gruppe «ikke er innstilt på å endre ett eneste ord» i erklæringen om at Israel må utslettes.

Israelere demonstrerte

Stridighetene til tross, det er ikke meldt om store problemer i forbindelse med avviklingen av valget. I Øst-Jerusalem ble det tilløp til uroligheter da israelske nasjonalister forsøkte å bane seg vei inn i stemmelokalene onsdag ettermiddag. Israelske parlamentsmedlemmer mener det er et overtramp mot staten Israel at palestinere får stemme ved Jerusalems postkontorer.

Hundrevis av velgere svarte med å rope slagord for palestinsk uavhengighet. Situasjonen ble håndtert av israelsk politi, uten at det kom til håndgemeng.

Før årets valg ga regjeringen i Israel 6.300 palestinere lov til å avgi stemme i Jerusalem, men gjorde det klart at det var forbudt å drive valgkamp i byen.

Rundt 900 internasjonale observatører har oversyn med valget, deriblant USAs tidligere president Jimmy Carter og eks-statsminister i Sverige Carl Bildt.

Motstand


Motstanden mot Hamas er stor blant israelske politikere. Årsaken er at partiet avviser Israels eksistens og nekter å avstå fra vold og væpnete aksjoner. De israelske demonstrantene i Jerusalem skal ha vært på vei inn i stemmelokalene for å stryke Hamas kandidater fra valgbongene. Israelske politikere har signalisert at de verken vil møte palestinernes ledere eller samarbeide hvis Hamas vinner valget.

Rundt 1,3 millioner stemmeberettigede skal velge representanter til det 132 seter store parlamentet.
(ANB-AP)

FØRSTE VALGDAGSMÅLING: Resultatet av det palestinske valget er ikke ventet før i morgen. Her telles stemmer i Gaza.