- Fatah gir ikke opp væpnet kamp mot Israel

Men vil omfavne en tostatsløsning på sin første kongress på 20 år i dag.

MINNES: Yassir Arafat er ikke glemt. Her dekoreres lokalet for partikongressen til Fatah som avholdes i dag. Foto: Nasser Shiyoukhi/Scanpix/AP
MINNES: Yassir Arafat er ikke glemt. Her dekoreres lokalet for partikongressen til Fatah som avholdes i dag. Foto: Nasser Shiyoukhi/Scanpix/AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fatah vil omfavne en tostatsløsning når partiet samles til sin første kongress på 20 år tirsdag. Men væpnet kamp mot Israel blir ikke tatt av agendaen av den grunn.

Mer enn 2.000 delegater samles tirsdag i Betlehem på Vestbredden til en partikongress som av mange blir regnet som avgjørende for Fatahs framtid som ledende kraft i den palestinske kampen for selvstendighet.

De tre dagene skal i hovedsak gå med til å snekre sammen et program som skiller Fatah fra rivalene i Hamas, islamistbevegelsen som beseiret Fatah i valget i 2006 og som sitter med makten på Gazastripen.

- Charteret står fast

Fatah blir ofte sett på som den mer moderate og forhandlingsvillige fraksjonen i palestinsk politikk, men kilder i partiet forteller til nyhetsbyrået Reuters at det ikke vil komme på tale å forandre på stiftelsesdokumentet, det såkalte charteret, der et av målene er ødeleggelsen av den jødiske staten Israel.

Punktet der det blir tatt til orde for «væpnet kamp inntil den sionistiske enheten er fjernet og Palestina frigjort» vil ikke engang bli diskutert, forteller fremstående medlemmer av Fatah.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.