- Fatah gir ikke opp væpnet kamp mot Israel

Men vil omfavne en tostatsløsning på sin første kongress på 20 år i dag.

MINNES: Yassir Arafat er ikke glemt. Her dekoreres lokalet for partikongressen til Fatah som avholdes i dag. Foto: Nasser Shiyoukhi/Scanpix/AP
MINNES: Yassir Arafat er ikke glemt. Her dekoreres lokalet for partikongressen til Fatah som avholdes i dag. Foto: Nasser Shiyoukhi/Scanpix/APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fatah vil omfavne en tostatsløsning når partiet samles til sin første kongress på 20 år tirsdag. Men væpnet kamp mot Israel blir ikke tatt av agendaen av den grunn.

Mer enn 2.000 delegater samles tirsdag i Betlehem på Vestbredden til en partikongress som av mange blir regnet som avgjørende for Fatahs framtid som ledende kraft i den palestinske kampen for selvstendighet.

De tre dagene skal i hovedsak gå med til å snekre sammen et program som skiller Fatah fra rivalene i Hamas, islamistbevegelsen som beseiret Fatah i valget i 2006 og som sitter med makten på Gazastripen.

- Charteret står fast

Fatah blir ofte sett på som den mer moderate og forhandlingsvillige fraksjonen i palestinsk politikk, men kilder i partiet forteller til nyhetsbyrået Reuters at det ikke vil komme på tale å forandre på stiftelsesdokumentet, det såkalte charteret, der et av målene er ødeleggelsen av den jødiske staten Israel.

Punktet der det blir tatt til orde for «væpnet kamp inntil den sionistiske enheten er fjernet og Palestina frigjort» vil ikke engang bli diskutert, forteller fremstående medlemmer av Fatah.

- Det vil forbli som det er. Det vil ikke være gjenstand for diskusjon. Vi er i en nasjonal frigjøringsfase, og vi har rett til å bruke alle midler i kampen for å gjøre slutt på okkupasjonen og etablere en egen stat, sier Azzam al-Ahmed.

- Abbas må styrkes

Palestinske analytikere mener at Fatah vil tape konkurransen med Hamas om partiet moderer charteret sitt før en avtale med Israel er på plass.

For å kunne utfordre Hamas i et fremtidig valg må Fatah-ledelsen gjenvinne kontrollen i eget parti, mener antiterroreksperten Yoni Fighel ved det israelske Interdisciplinary Center.

- Det sentrale spørsmålet er om Fatah under Mahmoud Abbas ledelse får den nødvendige legitimiteten og blir styrket foran mulige nye forhandlinger med Israel, sier Fighel til nyhetsbyrået Xinhua.

Abbas gjorde det klart at Fatah er for en tostatsløsning, og tonet ned betydningen av det omstridte punktet i charteret da han talte til delegatene mandag.

- Vi håper at naboene våre tillater oss å strekke oss mot fred. Slik kan vi bygge en stat som skal eksistere ved siden av deres land i fred og sikkerhet, sa Abbas.

- Må skifte ledelse

Nabil Shaath, som tre ganger tidligere har ledet Fatah-kongresser, er sikker på at Betlehem-kongressen vil bli en suksess.

- Det er et klart ønske om at organisasjonen blir mer effektiv. Vi må også ta for oss spørsmål som Gaza, som har vært et tilbakeslag for oss, sier Shaath, som nå er medlem av Fatahs sentralkomité.

Selv om han tilhører den eldre garde i partiet, uttrykker Shaath et tydelig ønske om fornyelse.

- Partiet har vært dominert av de samme ansiktene i 20 år og trenger fornyelse. To tredeler av lederskapet bør skiftes ut, sier han.

Kongressen har som mål å få valgt en ny sentralkomité og nytt revolusjonsråd. Forrige kongress ble holdt i Tunisia i 1989.

(NTB)

 


HØY SIKKERHET: Palestinsk politi står vakt nær den israelske muren og nær luksuhotellet der Fatah-delegatene bor under kongressen: Foto: Scanpix
HØY SIKKERHET: Palestinsk politi står vakt nær den israelske muren og nær luksuhotellet der Fatah-delegatene bor under kongressen: Foto: Scanpix Vis mer