Fatah-leder tatt på Vestbredden

Lederen for Yasser Arafats Fatah-organisasjon, Marwan Berghouthi, er tatt, melder israelske kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israelske styrker pågrep mandag Marwan Barghouthi (41), leder for Yasser Arafats Fatah-organisasjon på Vestbredden, sier israelske kilder.

Den israelske hæren har forsøkt å pågripe Barghouthi siden militæroperasjonen begynte på Vestbredden 29. mars. Israel beskylder Barghouthi for å være anfører for militante Fatah-medlemmer som har gjennomført angrep mot israelere. Barghouthi har benektet det.

Barghouthi er en av forsvarerne for militære angrep på Israel. Flere ganger har Fatah-lederen såvidt unnsluppet israelske rakettangrep. Navnet hans knyttes også til Al Aqsa-brigaden, som har stått bak flere selvmordsangrep i Israel den siste tiden.

Selv har den palestinske lederskikkelsen sonet seks år i israelsk fengsel. Han var opprinnelig tilhenger av Oslo-avtalen og en fredelig løsning på konflikten, men har endret standpunkt.

Jibril Rajoub, som også er en respektert leder blant palestinerne, advarer Sharon mot å skade eller drepe Barghouthi.

- Å drepe eller ydmyke ham vil føre katastrofer over Israel og vil øke voldsspiralen, sier han.

Barghouthi snakker flytende hebraisk. I dag fikk israelsk etterretning melding om hvor den ettersøkte lederen skjulte seg i Ramallah. Da israelske soldater omringet huset, skal den palestinske lederen ha svart dem på hebraisk:

- Jeg vet at det er meg dere har kommet for å ta.

Han skal ha overgitt seg uten kamp.

ETTERLYST:</B> Bildet viser Marwan Barghouti under en pressekonferanse i desember 2000. Barghouti er en av lederskikkelsene i Fatah-bevegelsen og har blitt nevnt som Arafats etterfølger. Israel har lenge hatt på en liste over ettersøkte palestinere.