Fatah-medlemmer arrestert etter bombekampanje

Hamas-medlemmer og en seks år gammel jente drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hamas anklager Fatah for å stå bak bombeeksplosjonen som drepte minst fem Hamas-medlemmer og en seks år gammel jente fredag kveld. Lørdag morgen ble en rekke Fatah-medlemmer arrestert.

19 mennesker ble såret i fredagens angrep på Gazastripen, som var rettet mot en bil med Hamas-medlemmer. Mye tyder på at eksplosjonen ble forårsaket av en veibombe.

Fredag morgen ble det kastet en bombe mot boligen til Hamas-politikeren Marwan Abu Rass på Gazastripen, men ingen ble skadd i denne eksplosjonen.

Samtidig ble en mann drept av en bombe utenfor en kafé i Gaza by, men omstendighetene var uklare.

Fredag kveld ble det satt fyr på bilen til et Hamas-medlem i Rafah helt sør på Gazastripen.
Spre anarki
Flere Hamas-talsmenn anklager Fatah for å ha stått bak de siste bombeattentatene, og en rekke Fatah-medlemmer er pågrepet.

- Palestinske grupper som samarbeider med den israelske fienden står bak, sier Hamas-leder Khalil al-Hayya med klar adresse til Fatah.

- Vi har informasjon om et enkelte elementer planlegger bombeattentater mot våre interesser og Hamas-ledere, i et forsøk på å spre anarki, sier han.


Arrestasjoner

Ifølge en anonym kilde i Fatah-bevegelsen ble minst 40 medlemmer arrestert lørdag morgen.

ANGREP: 19 mennesker ble såret i fredagens angrep på Gazastripen, som var rettet mot en bil med Hamas-medlemmer. Foto: AFP/MOHAMMED ABED/Scanpix
ANGREP: 19 mennesker ble såret i fredagens angrep på Gazastripen, som var rettet mot en bil med Hamas-medlemmer. Foto: AFP/MOHAMMED ABED/Scanpix Vis mer

I en pressemelding lørdag morgen gjorde Hamas det klart at kriminalitet ikke vil bli tolerert.

- Det er politisk frihet på Gazastripen, men kriminelle handlinger er derimot forbudt. De kriminelle skal straffes slik at andre avskrekkes og tenker seg om tusen ganger før de vurderer å begå slike forbrytelser, heter det i uttalelsen fra Hamas.


Hamas-kontroll

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men fikk ikke kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene.

Etter lengre tids rivalisering jaget Hamas styrkene ut av Gazastripen. President Mahmoud Abbas svarte med å frata dem regjeringsmakten.

Hamas har fortsatt med å styre på Gazastripen, og inngikk i juni i år en våpenhvile med Israel.

Siden har den islamistiske bevegelsen slått ned på grupper som har forsøkt å sabotere våpenhvilen, og fengslet flere, blant dem flere Fatah-medlemmer.

(NTB)

Fatah-medlemmer arrestert etter bombekampanje