Fatah-ministere innstiller samarbeid i regjeringen

Samarbeider ikke før varig fredsavtale er på plass.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fatah-ministere i den palestinske samlingsregjeringen innstiller samarbeidet med Hamas til kampene på Gazastripen stanser.

Det opplyste sentralkomiteen i partiet tirsdag kveld, etter to dager med voldshandlinger som har krevd 36 menneskeliv.

Beslutningen betyr ikke at ministerne trekker seg fra regjeringen, men at de innstiller arbeidet til en varig våpenhvile er på plass, skriver Haaretz.

Dersom ikke kampene stanser, forlater Fatah den palestinske samlingsregjeringen, slår Fatah-talsmann Nabil Abu Rudeineh fast.

President Mahmoud Abbas og den øvre ledelsen i Fatah hadde tirsdag kveld et to timer langt møte i Ramallah.

- Utvalget har bestemt at ministerne (i Fatah) ikke lenger vil delta i regjeringen dersom skytingen ikke opphører, heter det i en uttalelse.

Krever stans


Palestinernes statsminister Ismail Haniyeh krevde tirsdag en umiddelbar stans i kampene og at forhandlingene mellom Hamas og Fatah stater med en gang.

Innbyggere på Gazastripen beskriver kampene som de verste i løpet av den 18 måneder lange striden mellom de rivaliserende gruppene.

- Siden tidlig morgen har vi hørt eksplosjoner og skyting. Vi kan ikke gå og kjøpe mat og vi kan ikke stå foran vinduene. Alle barna våre barn oppholder seg i ett rom, sier Andnan i Gaza by.

Ifølge organisasjonen Human Rights Watch har væpnede palestinske grupper begått krigsforbrytelser under den siste bølgen av voldshandlinger på Gazastripen.

Krigsforbrytelser 
- Drapene av sivile som ikke deltar i kampene og forsettlige drap av fanger er krigsforbrytelser, rett og slett, sier leder av HRWs Midtøsten-avdeling, Sarah Leah Whitson.
HARDE KAMPER: De siste dagene har 36 mennesker mistet livet i voldshandlinger på Gazastripen. Foto: Mohammed Saber/Scanpix
HARDE KAMPER: De siste dagene har 36 mennesker mistet livet i voldshandlinger på Gazastripen. Foto: Mohammed Saber/Scanpix Vis mer

- Væpnede palestinske grupper har begått alvorlige brudd på internasjonale menneskerettslover, heter det i en uttalelse fra den amerikanske menneskerettsorganisasjonen.

Det er nå frykt for at det bryter ut full borgerkrig i de palestinske områdene. EU krevde tirsdag en umiddelbar stans i kampene og advarte mot faren for borgerkrig. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer